Recension: Bli en zombieöverlevnadsexpert

Herman Geijer är tillbaks med ytterligare en boktitel som kretsar kring begreppet att förbereda sig inför en kris, men där själva preppingen utgår från något fiktivt; en zombieapokalyps. Han tar i detta verk hjälp av Claes Tovetjärn för att vässa det redan vassa zombienedgörarvapnet; ord, intelligens och fakta!

Eftersom det är exakt på det viset som min egna prepping började för något år sedan, finns det mycket i Geijers och Tovetjärns sätt att skriva som tilltalar mig. Att Herman sedan är en trevlig zombiejägare i verkliga livet också, gör ju inte saken sämre.

Den här gången riktar sig dock boken inte till mig i egenskap av zombiefantast, utan istället till våra framtida överlevare; barnen mellan 9-12 år.

För mig som van läsare av böcker, tar det inte lång tid innan jag har slukat boken, men för en läsare i målgruppen kan det nog vara en vettig uppgift att läsa boken under några omgångar. Eftersom det i de flesta kapitel finns övningar eller diskussionspunkter, rekommenderar jag starkt att du som förälder tar dig tid att vara delaktig i dessa. Kanske lär du dig något nytt om ditt barn eller om dig själv under tiden?

Under åtta kapitel beger vi oss på en kunskapsresa som mellanlandar i zombiens historia, katastrofer, människor som gruppdjur, våra grundbehov, hur vi kan få hjälp eller hjälpa andra. Slutdestinationen blir utrustning och hur den kan hjälpa oss hemma eller i skogen under en kris.

Mängden information som förmedlas mellan de välskrivna och lättförståeliga passagerna, är i precis rätt mängd för att det ska vara lätt att komma ihåg det viktiga. Jag tycker också att förklaringen av de olika sätten att minnas viktiga saker eller processer i en händelse är av toppklass. Det är viktigt att våra unga läsare inte blir motarbetade av tråkig information eller obskyra förkortningar från vuxenvärlden, och även här lyckas författarna med bravur.

Jag rekommenderar varmt Bli en zombieöverlevnadsexpert, oavsett om du är 9, 12, 13 eller 48 år gammal. I välskrivna preppingböcker finns det något för alla, och det är inget undantag här. Oavsett om du redan är preppad eller precis har börjat din resa, kommer du att hitta eller lära dig något. Jag fick till exempel reda på att papperstallrikar är bra prepp, och det hade jag inte ens tänkt på!

Bli en zombieöverlevnadsexpert finns att köpa bland annat på Bokus. Priset ligger på runt en hundring och om du vill göra ”en grej” av zombieöverlevnad tillsammans med barnen, finns även en resurssida på författarens hemsida med quiz, diplom och annat.
Boken är illustrerad av Elin Jonsson.

3 reaktioner på ”Recension: Bli en zombieöverlevnadsexpert”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *