Vad är en kris egentligen?

När jag läste igenom boken Bli en zombieöverlevnadsexpert, slog det mig att det inte är lätt att förbereda för allt, speciellt inte för en tokig individ som mig själv. Jag började ju nämligen resan genom att förbereda för en zombieapokalyps.

Men något rudimentärt som Herman Geijer och Claes Tovetjärn tar upp i boken, skriven för våra yngre överlevare, är att det är viktigt att fundera på vad en kris faktiskt är. En av övningarna i boken är för barnen att fundera på vad en kris är i deras värld.

Detta fick mig att fundera på vad jag egentligen preppar inför; är det verkligen en zombieinvasion?

Svaret är såklart nej. Zombier finns inte på riktigt, men återigen; har jag förberett mig för levande odöda som vandrar på gatorna, är jag nog redo för det mesta.

I detta inlägg tänker jag dock försöka vara någorlunda realistisk och titta på vad för kriser som kan drabba mig och min familj. I samband med detta, tänker jag också göra en analys för att se huruvida jag verkligen tänker på allt. Du som läsare är såklart mer än välkommen att ge tips och råd, antingen i kommentarsfältet eller på Twitter.

De verkliga kriser som jag har identifierat är följande:

 • Psykisk kris
 • Hälsa
 • Ekonomisk kris
 • Krig
 • Samhällskris av mindre slag
 • Samhällskollaps

Psykisk kris

Det är väl knappast en hemlighet nu för tiden. I takt med att samhället stegrar förväntningarna och arbetet ökar stressnivån, är vi som individer mer och mer sårbara för psykisk ohälsa. Jag har själv varit nere i diket som stavas utbrändhet ett flertal gånger. Dessutom börjar jag bli till åren kommen, något som i sig medför en hel del belastning på vardagen.

Det hjälper ju inte heller när man inser hur mycket som är fel med samhället, folk överlag och hur illa vi sköter arvet som moder jord givit oss.

Vi har mycket att oroa oss för, men den som är intresserad av prepping och (framför allt) självhushållning, tycker jag bygger en bra kunskapsbas som kan användas i ”det fria livet”, eller om vi behöver återgå till hur det var förr.

Men vad har det att göra med att värja sig mot psykisk ohälsa då? Jag vet faktiskt inte. Men jag märker att min ångest och min stressnivå minskar markant när jag tittar på ekorrhjulet från en plats lite högre upp. För varje falsk spegel av självuppfyllelse som jag lyckas krossa, för varje inbillat ”måste” som jag vänder ryggen, mår jag bättre. Jag stressar inte längre i Stockholmstrafiken (det hjälper mig inte), jag rusar inte längre till nästa möte (det blir inte bättre för det) och jag tänker inte längre på titelstatus (det är påhittat).

Däremot roar jag mig oftare nu med att betrakta andra, karriärsdrivna individer och tänker att jag är glad att jag inte längre är där. Personligen har jag lärt mig hur mina psykiska kriser ser ut och när de inträffar. Jag vet att ångest för mig är ett hjärnspöke och hur jag ska slåss mot det. Jag vet att fysisk träning motverkar och botar psykisk ohälsa. Jag preppar för att slippa.

Hälsa

I Sverige år 2019, är det väldigt lätt att lägga ihop detta med avsnittet ”Personlig ekonomisk kris”. Om du blir så sjuk att du inte kan jobba, kan du inte med säkerhet hoppas att Försäkringskassan kommer att hjälpa dig. Kan du inte jobba eller får ekonomisk ersättning av statliga instanser, kommer du väldigt snart att få uppleva både ohälsa och en ekonomisk kris. Du måste vara frisk för att vara sjuk…

Men jag lämnar detta här. Ohälsa kan också innebära en kortare tids sjukdom där din oförmåga att jobba inte ifrågasätts. Om du är ensamstående, kan en sådan banal sjukdom som en förkylning sätta allt ur spel. Om du jobbar trots sjukdom, kan du få följdsjukdomar som är livshotande. Hur klarar du dig på egen hand om du får hög feber, kanske en lunginflammation?

För min del vet jag att mina två familjemedlemmar tar hand om mig om jag blir riktigt sjuk. Men hur gör jag om jag trots allt är ensam under några veckor och blir sängliggande med riktigt hög feber. Vem kan hjälpa mig om jag behöver näring efter fyra dagars magsjuka?

Jag har förberett mig (och kommit till insikt) om följande åtgärder som jag har gjort:

 • Träning – ju starkare och ju mer uthållig kropp jag har, desto mer sällan blir jag sjuk
 • Jag har alltid en mobiltelefon och en ”vanlig” telefon på krypavstånd från sängen
 • Det finns minst två laddade powerbanks i närheten av sängen
 • I medicinskåpet finns alltid febernedsättande medicin, vätskeersättning och andra vardagsmediciner. Vi har alltid en buffert av dessa

Ekonomisk kris

Nu kommer jag in på ett område som jag inte är speciellt bevandrad i. Men även om jag inte är kunnig, kan jag inte låta bli utan att vara intresserad. Sverige, i spetsen som vanligt, håller helt och hållet på att avskaffa kontanter känns det som. IT-intensiva tjänster som till exempel Swish tar över mer och mer av vardagsekonomin. Snart går det inte att betala för sig i affärer med kontanter eftersom vi för varje dag som går, möter fler och fler affärsverksamheter som stoltserar med att vara ”kontantlösa”.

Ni vet redan vart jag är på väg; ekonomin blir mer och mer beroende av elektricitet och framför allt internet. Men vad händer om elen försvinner i en vecka eller två? Då fungerar inte internet heller och då har vi en alldeles ny ekonomisk kris, en kris som vi inte upplevt tidigare.

Men ekonomisk kris kan ju också komma av andra, personliga händelser där till exempel plötslig arbetslöshet eller sjukdom i hushållet kan spela en stor roll. Att bli av med en del av, eller hela, hushållets inkomst kan vara förödande, inte minst idag när vi har en stor köp-boom bakom oss när det gäller fastigheter.

Som sagt, jag är ingen ekonomisk expert, men jag anser att det går att komma rätt långt med lite sunt ”bondförnuft”. Observera att detta är mina högst personliga åsikter:

 • Låna aldrig mer pengar än du har möjlighet att betala tillbaka. Gäller det en bostad så bör du ha kunnat återbetala lånet innan du är pensionär
 • Amortera dina lån – lyssna inte på bankerna när de säger att det är bättre att stoppa undan pengarna i fonder eller räntestinna sparmedel. Du kommer ändå inte att lyckas hålla vantarna borta från dessa sparmedel (inte jag i alla fall)
 • Skaffa en ekonomisk buffert som motsvarar en (helst två) månadslöner
 • Om ränteläget är bra, se till att låsa eventuella lån på så lång tid som möjligt. Ekonomiska kriser kan hålla i sig ganska många år och det finns ingen bank som bryr sig om ett enskilt hushåll
 • Har du fått bonus tack vare väl utfört arbete? Belöna dig själv genom att göra en extra amortering av dina lån istället för att köpa en ny TV. Den gamla funkar säkert fortfarande bra!
 • Har du aktier men orkar inte bry dig om att övervaka kurserna? Sälj dem och gör en extra amortering på lånet
 • Skaffa alternativa betalningsmedel som tillexempel kontanter (sjukt att jag kallar dem för det nu…) och annat som kan användas som betalning.
  I en rejäl samhällsekonomisk kris kan det vara bra att använda följande som bytesvaror:
  • Tändare
  • Toapapper
  • Batterier
  • Apoteksvaror (febernedsättande, smärtstillande samt inflammationsdämpande medel)
  • Tamponger
  • Tvål
  • Tändstickor
  • Tandborstar, tandkräm, tandtråd, tandpetare
  • Med mera, med mera (fundera på allt det du använder dagligen och vad du skulle sakna om allt försvann)

Detta var några av de tankar jag har kring de tre första typer av kriser som jag kommer på. När det gäller ekonomisk kris på nationell nivå, känns det som att det finns hur mycket som helst att skriva om, fundera på och förbereda sig för men det viktigaste är ju trots allt att vi stannar upp och tänker efter hur vi ska bete oss om något inträffar.

Prepping handlar ju trots allt inte om att kunna lösa allt när det händer, utan att vara förberedd om det händer. Kommentera gärna med dina kloka tankar så uppdaterar jag inlägget eftersom.

I nästa inlägg fortsätter jag min tankegång med de tre sista möjligheterna på min lista. Det är två riktigt tunga ämnen som måste avhandlas där och det är därför inte omöjligt att det tar ett litet tag innan fortsättning följer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *