Odla potatis på balkongen

Jag minns faktiskt inte riktigt hur gammal jag var när jag senast hjälpte till att skörda potatis i föräldrahemmet. Det måste ha varit närmare 35 år sedan sist. Efter det, har jag inte skänkt en tanke på hur denna livgivande knöl fungerar över huvud taget.

Snabbspola till nu, när all min konsumtion av potatis har handlat om att svära över ruttna knölar på ICA eller alldeles för dyra dito i färdigpackade plastpåsar på Coop. Som storstadsbo och lägenhetsinnehavare (visserligen med balkong), har utbudet och möjligheten att skapa eget rotfruktsliv varit starkt begränsat. Vem orkar hyra en odlingsmark liksom?

Men ju mer mitt intresse för prepping har vuxit och ju mer jag har förstått hur mycket allt i världen, samhället och inte minst jordbruket hänger ihop, har jag blivit en smula orolig eftersom jag känner att kunskapen att odla går oss förlorad varje gång vi stoppar en påse delikatesspotatis i varukorgen när vi handlar. Vi kan ju inte lita på att det alltid finns potatis i bingen på snabbköpet om vi ska vara realistiska.

Jag vet, det är svårt att kunna odla själv, speciellt om det inte finns brukbar mark i anslutning till fastigheten. Men potatis är ju ändå en kämpe när det kommer till att vilja leva. Krävs det verkligen så mycket att odla den?

Tankarna var många och därför bestämde jag mig för att prova att odla potatis med de små medel jag hade. Det fick bli fyra mindre hinkar från IKEA att sätta potatis i. Jag följde ett råd som jag läste på internet och handlade därefter; ett dräneringshål nära botten, 10 centimeter jord, sen potatis och fyll på med 10 centimeter jord till. Sen vattna. Och vänta.

Eftersom jag fick en hel del potatis över, passade jag på att ”gerilla-odla” dem i en plätt jord som var tom i föreningens rabatt, mitt på innergården. Ingen lär ju bry sig…

Efter bara några veckor började livet gro i hinkarna från IKEA och idag står det stolta potatisplantor i dem. Jag har inte behövt vattna speciellt ofta. Och mina gerilla-potatisar har precis stuckit upp ovan jord så jag misstänker skörd där lagom till sommaren.

Självklart räcker inte balkongodling till för att förse familjen med tillräckligt av kalorier för att överleva. Men detta handlar om kunskap. Att lära sig hur de odlade rotfrukterna, örterna, bären och baljväxterna fungerar och vad man ska tänka på. Kunskap är den bästa preppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *