Överlevnad eller kampen för att leva i skönlitteratur – två boktips!

Idag tänker jag ge tips på två, i mina ögon, väldigt bra böcker som båda innehåller en kamp för att överleva. En kamp som går vidare oavsett vad huvudpersonen i respektive bok råkar ut för. 

Morgans färd

Den första boken heter Morgans färd och är skriven av Colleen McCullough. Hon är mest känd för sin enormt kända bok Törnfåglarna. Den boken blev ju också en tv-serie som var omåttligt populär. 

I Morgans färd får vi följa den autentiska personen Richard Morgans genom hans liv.  Richard är son till en pubägare i den engelska hamnstaden Bristol och han utbildar sig till vapensmed samtidigt som han hjälper sin kusin med att slipa sågar. Richard gifter sig och får två barn men livet tar hemsk vändning. Han får efter den ena och den andra olyckan se sig själv som en dömd förbrytare som istället för att dömas till döden döms till deportering.

Vi får sedan följa Richards färd på ett fångskepp till den brittiska kolonin på andra sidan jorden. Väl på plats kommer Richards kunskaper och erfarenheter väl till pass i uppbyggnaden av ett nytt liv och samhälle främst på ön Norfolk Islands utanför Australien. Vi tar del av personernas kamp för att överleva och vi får i detalj följa timmersågning, tillverkningen av rom, husbygge, odling av grödor, jakt på fåglar och en hel drös andra saker. Det är en brokig skara fångar och deras fångvaktare som tvingas kämpa tillsammans och även mot varandra där vi som läsare berörs av människornas kamp och kärlek – vänskap och hat. 

Detta är en av de absolut bästa böcker jag läst, alla kategorier. Kampen för att överleva och att aldrig ge upp oavsett vad än livet för med sig blandat med vilka färdigheter, kunskaper och materiel som krävs för att bygga upp ett samhälle från grunden gör detta till en bok som jag tror de flesta som har ett intresse för prepping, precis som jag, finner en enorm glädje av att läsa. 

Projekt Makatozi

Den andra boken heter Projekt Makatozi och är skriven av Louis L’amour eller som han egentligen hette, Louis Dearborn LaMoore. Han var en mycket produktiv författare som har skrivit 129 böcker som getts ut i mer än 320 miljoner exemplar. På engelska är titeln till boken The last of the breed som kan översättas till ungefär Den sista av rasen. Vill ni läsa mer om författaren kan ni göra det här. Ni finner där hur författaren och tv-serien Familjen Macahan hänger ihop. 

I Projekt Makatozi följer vi den amerikanske piloten Joe som är hälften sioux och hälften cheyenne. Han har hamnat i ett sibiriskt fångläger. Vi får vara med om hans flykt därifrån och se han får nytta av sina kunskaper han fick som liten av sina indiansläktingar. Joe förföljs av Alehkhin, en jakut som aldrig misslyckats med att fånga in en förrymd fånge.

Även i denna bok får vi i detalj följa hur olika kunskaper som kan kopplas till överlevnad används bland annat hur man jagar, bygger skydd, gör kläder av päls, håller sig gömd, bygger en kanot och mycket mer. Kunskaperna vävs in i handlingen på ett bra sätt och boken är en spännande äventyrsroman, väl värd at läsa. 

Har du läst någon av böckerna så berätta gärna i en kommentar vad du tyckte om dem. Båda böckerna går att hitta på loppisar och antikvariat till en billig peng. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *