Det är glädjande att se att så många nya individer söker sig till kunskap för att förbättra sin beredskap. Detta märks både när det gäller besökare till bloggen, antal nedladdningar av podden, prenumeranter på YouTube och nya medlemmar i de olika forum som finns i Sverige.
Men något som jag märker när jag tittar på statistiken på bloggen och när jag läser frågorna som ställs i forumen på nätet, är att fokus ligger på saker som kanske egentligen inte är grunderna i att vara förberedd, utan snarare inspirerade av en känsla eller något som ”alla andra” köper.
Jag påbörjade själv min beredskap i helt fel ände och har gjort oerhört många misstag på vägen. Så tänkte jag idag så här: vad skulle jag ha gjort om jag visste allt det som jag har lärt mig under dessa år men om jag skulle börja idag? Detta kom jag fram till:
STOP – Stanna, Tänk efter, Observera, Planera.
Denna ramsa går att användas vid många tillfällen, till exempel om du går vilse eller närmar dig en obekant situation. Självklart går den också att använda om du precis har vaknat upp och vill påbörja processen med att förbättra din och din familjs beredskap. Faktum är att detta är det första jag skulle göra om jag påbörjade min prepping-resa idag.
Vad jag egentligen menar är att det finns väldigt mycket att tjäna på att ta det lugnt i början och snarare sitta ner och fundera, diskutera och planera framför att slänga sig i bilen för att åka till närmaste affär och panikhandla.
Innan du laddar ned checklistor för Bug Out Bags eller dylikt, bör du tänka på vilken kris du preppar för. I skrivande stund är det nog många av er som utbrister: Krig såklart, vad tror du?
Stanna upp nu och Tänk efter. Är det verkligen troligt att ryska trupper ska landstiga i Sverige i morgon, när majoriteten av landstigningstrupperna för närvarande är stationerade i Svarta havet?
Nej, jag vet inte allt och du vet förmodligen inte allt heller. Stanna upp och fundera istället på vad som verkligen är troligt att det påverkar dig. Elavbrott på grund av cyberkrigföring (internet) eller dålig infrastruktur? Ja, kanske. Höjda matpriser på grund av inflation och/eller varubrist? Högst troligt.
I alla oväntade eller främmande situationer är det viktigt att tänka rationellt. Och när det kommer till prepping är det såklart också viktigt. Ta dig därför tiden att tänka efter ordentligt på hur din situation ser ut just nu, vad du är orolig för, hur du kan åtgärda brister i din beredskap (och dämpa din oro) samt hur du kan planera för att minimera din ångest och eventuellt obehag.
Observera och Planera
Observation handlar om att skaffa sig en bild över nuläget. Nu när du har tänkt efter vad en verklig kris kan vara för dig och din familj, kanske till och med dokumenterat vilka händelser som kan inträffa och vad de får för effekt på ert hushåll, då är det inte heller dags att rusa till affären och panikhandla.
Stanna upp en dag till, eller kanske två. Och observera. Titta på det ni redan har. Ficklampor kanske ni redan har i en byrålåda – se till att kontrollera så att de fungerar och byt eventuellt batterier i dem. Brandsläckare kanske redan står i hallen – se till att vända den upp och ned några gånger för att se till att pulvret inte ligger fast på bottnen. Mat har du definitivt i skåp och lådor – inventera och försök göra dig en uppskattning av hur länge den räcker och till vilka rätter ni använder den.
Gå igenom det ni har i hushållet och försök föreställa er hur ni kan använda det under en kort- eller långvarig kris. Skippa gärna att räkna kalorier som finns i varje konserv, det tar för mycket energi att dokumentera (om du nu inte älskar pivot-tabeller i Excel). Försök istället räkna ut hur många måltider du kan laga med den mat ni redan har i skafferiet. Du kommer förmodligen bli förvånad över hur mycket resurser som gömmer sig i skåpen bakom luckorna!
När ni har gått igenom befintlig utrustning och förnödenheter. Då är det dags att planera. Och när jag skriver planera menar jag fortfarande inte att checka av artiklar i en färdigskriven lista över prylar. Planering handlar i detta fall om två saker; vad som behövs och om du har möjlighet att införskaffa dig det. Möjligheten här handlar om ett flertal saker; finns varan att tillgå, har du råd med den och har du tid och möjlighet att forsla hem den.
Var realistisk. Om du bor i lägenhet, behöver du inte börja googla efter elkraftverk eller enorma batteribanker som kan hålla igång kyl och frys. Börja istället smått och fokusera på grundläggande brister i er beredskap. Tänk i första hand på hopp, värme och vatten. Har ni sällskapsspel hemma eller en kortlek? Har ni plädar, varma sockor och annat som kan hålla er varma i en kall bostad? Finns det möjlighet att hämta vatten i närheten, och har ni kärl som ni kan fylla om så skulle behövas.
Första steget till sund prepping består inte i att köpa alla vattendunkar som du ser på Biltema eller att köpa alla burkar med ravioli som finns på ICA. Det handlar inte heller om att hitta den optimala lösningen på energiproduktion i en värld utan elektricitet.
Det handlar om sunt förnuft. Att vara eftertänksam före och att stärka sin beredskap ett steg i taget.
Detta är del 1 i en liten serie om att börja preppa på ett normalt sätt. Fler delar kommer inom kort. Men tills dess är ni välkomna att fylla kommentarsfältet med frågor, tips och idéer kring det jag skrivit hittills.
Del 2 kan du läsa här.
Sköt om dig, preppa lugnt och glöm inte vattnet!