Slutmål, preppermål, delmål

Det sägs att ett liv utan riktning eller mål, är ett fattigt liv. Till devisen hör att det ofta inte är själva målet som är det egentliga målet, utan resan dit och erfarenheterna som det för med sig. Som vi får på köpet.

Om du lyssnar på min podcast, har du säkert lagt märke till att ganska många avsnitt handlar om de påstådda trösklarna som ”man måste” ta sig över. Denna punkt i podcasten grundar sig i de första avsnitten där jag intervjuade två personer som känner till beredskap och vet att det viktigt att försöka vara någorlunda förberedd. Men som aldrig har tagit sig dit.

Min egen resa började inte alls med dessa trösklar utan snarare i en slags vattenrutschkana i slow motion. Jag kastade mig med intresse och ett öppet sinne nedför och passade på att observera så mycket som jag bara kunde under färden. Men alla är ju inte som jag. Alla tycker inte att det är intressant att förbereda sig inför kriser, apokalyps eller dystopi.

Hur gör du då om du vill stärka din beredskap men samtidigt känner att du har ont om tid, pengar eller saknar ett stort intresse av att bli en prepper? Jag tänker att lösningen består i formen att bryta ned behovet i mål och delmål för att händelsen eller förberedelsen ska bli lite mer lättuggad.

Mål

Börja med att tänka efter vad det är som du ska vara förberedd på. Ofta grundar sig målet efter en specifik typ av oro, ett speciellt scenario eller något som du har observerat som en svaghet i din omgivning.

Många preppare tenderar att luta sig mot ett långvarigt elavbrott. Detta scenario är bra på många sätt eftersom det dels får dig att tänka efter flera gånger hur sårbart vårt samhälle är och hur många funktioner som slås ut om det inte finns elektricitet. Men att starta på det här sättet kan också te sig aningen svårt då det finns så många aspekter att ta hänsyn till.

Ett omfattande och långvarigt elavbrott innebär att du måste tänka på att ha kontanter, värme, lagrat vatten, mat, medicin, ljus, färdmedel som inte kräver energi och så vidare. Ju längre ned i kaninhålet du gluttar, desto djupare kommer du se att det är.

Missförstå mig rätt. Elavbrott av detta slag är ett av de bättre scenario att förbereda för eftersom det kommer att ge dig en djup och stor insikt i hur mycket det är som, direkt eller indirekt, kräver elektricitet. Men om du precis har börjat med prepping kan det som sagt te sig lite för omvälvande.

Huvudsaken är att du har ett mål med din beredskap och att du börjar exekvera på delmålen. Mindre mål kan vara:

 • Problem med bilen på väg hem
 • Plötslig arbetslöshet
 • Plötslig sjukdom

Nu menar jag inte att förringa något av dessa exempel på något sätt. När jag skriver mindre mål, menar jag att de är mindre krävande att förbereda för. Arbetslöshet går att preppa för genom att spara ihop en buffert eller att vidareutbilda sig inom ett annat yrke, sjukdom går att förbereda sig för genom att ha vätskeersättning och mediciner hemma och så vidare.

Prioritera dina mål (du har säkert mer än ett) i ordning. Det viktigaste och enklaste (eller troligaste) först. Till exempel:

 1. Plötslig sjukdom
 2. Plötslig arbetslöshet
 3. Problem med bilen på väg hem
 4. Massivt elavbrott
 5. Anarki i samhället
 6. Zombie-apokalyps

När du är klar med första målet, går du vidare till nästa. Dokumentationen är viktigt eftersom du kommer att märka att en hel del delmål berör samma sak.

Preppermål

Denna passus är egentligen inte något mittemellan-mål, utan bara en mellanlandning där jag tycker att du kan tänka på hur ditt mål kan påverkas av andra faktorer. Ta exemplet med arbetslöshet. Om du nu lyckats spara ihop ett antal månadslöner på kontot, hur skulle du klara dig om ytterligare en kris inträffade. Hur kommer du åt pengarna om elektriciteten försvinner och du därför inte kan utföra bankärenden, ta ut pengar eller betala med Swish?

I detta läget, tar du helt enkelt på dig din foliehatt och tänker ett extra steg, paranoid eller inte…

Delmål

Allt blir mycket enklare om du bryter ned ditt ”stora mål” i delmål. Det blir liksom en checklista som du kan gå efter och på så sätt mäta din framgång samtidigt som du enkelt kan se hur långt du har kvar till mållinjen.

Om vi åter tar arbetslösheten som ett exempel, kanske du har satt upp som mål att du ska ha en månadslön på banken och en månadslön i kontanter samt en buffert i fonder eller liknande. Eftersom pengar mäts i siffror, blir övningen ganska enkel (även om själva sparandet är allt annat än enkelt).

Var realistisk och kontrollera hur mycket du kan undvara av din inkomst. Dela sparande med kontantuttag varje gång så att du fyller dina buffertar samtidigt. Eller gör tvärtom; se till att först skaffa dig en månadslön i kontanter innan du sparar undan på konto eller i fonder. Gör det som du känner funkar bäst för dig. Men gör det nu. Och dokumentera din framgång – det är lika viktigt att veta när du är klar som att veta att du gör framsteg.

Att spara ihop till tre månadslöner om du har det knapert med pengar, är inte enkelt. Inte heller att plötsligt börja bunkra mat för hela hushållet för att ni ska klara er tre dagar, en vecka eller ett antal månader. Men det viktigaste är att börja med den där första kronan, den första konserven eller det där första paketet med extra mjöl.

Det viktigaste är att du börjar nu och börjar smått. Bryt ned din prepping i småbitar, sätt upp en plan och skriv ut den. Anteckna, bocka av och slutför delmålen. Det kommer du långt på, speciellt om ett år eller två!

En reaktion på ”Slutmål, preppermål, delmål”

 1. Bra tips, jag har nog också fastnat i elavbrottstänket, det blir för stort! Vi är så sårbara!
  Jag har istället fixat en EDC för stadslivet. Det kan ju hända mycket en vanlig dag också. Sånt som allergimedicin, mensskydd, nödproviant, kontanter etc som är SÅ skönt att alltid ha när det oförutsedda händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *