Preppingkalendern 14/12

Nu är vi så nära julafton att det nästan går att höra prasslet av inslagningspapper i varje vrå av hemmet. Men innan vi kastar oss över glöggen, myset och den gemytliga samvaron, tänkte jag tipsa om något som i princip är helt gratis.

Bakom dagens lucka hittar vi något prassligt som förmodligen bara hamnar i soporna (eller förhoppningsvis i pappersinsamlingen) när dess syfte är förverkat. Men innan du kastar ut denna pryl nästa gång, kanske du sparar den för andra syften?

Lucka 14: Tidningar/tidningspapper

Om du någon gång handlat äkta ”fish and chips”, vet du säkert att rätten serveras korrekt endast i tidningspapper. Anledningen är enkel: pappret är billigt och suger åt sig fett ganska bra. Men det finns flera andra användningsområden.

Tända eld
Tidningspapper i sin ursprungsform är enkel att tända eld på med hjälp av en tändare eller tändstickor. Men om du bara har tändstål, kan det vara värt att luckra upp pappersfibrerna rejält genom att gnugga pappret hårt och ganska länge. På så sätt skapas små ”gnistfällor” i materialet och du blandar dessutom in en pytteliten gnutta luft i pappret. Efter denna omilda behandling är det fullt möjligt att få till en bra brasa även med tändstål.

Isolering
Om du river tapeter eller väggar i ett äldre hus, kommer du säkert att hitta gamla tidningssidor fastklistrade på väggarna. Anledningen är att lager av papper isolerar ganska bra. Det funkar på samma sätt nu eftersom naturreglerna inte har förändrats alls.
Men detsamma gäller dina kläder; om du knölar ned papper i skorna, lägger lager av papper som sulor, eller tilläggsisolerar jackan med papper, kommer du att märka en ganska stor skillnad.

Isolerande underlag
En ihopvikt papper är nästan lika bra som grenar av granris om du står länge på kall mark. Det viktigaste är ju att du får in lite luft mellan dig och den kalla marken.
Metoden kan även användas för din baksida om du vill sitta ned. Se dock gärna till att klä tidningen i något vattenavvisande eller stoppa den i en plastpåse så att du kan använda den igen och inte bli blöt om baken om du sitter länge.

Toapapper
Under min militärtjänstgöring, lärde jag mig den hårda vägen att i princip allt går att använda för att torka sig ren ”där bak”. Mossa är mjukt och fint, men om du bara hittar torr mossa, kan tidningspapper vara skönare, även om det inte slår våtservetter eller vanligt toapapper.

Trubbigt vapen
Om du, liksom jag, älskar filmen Alien, vet du redan vilket hemskt vapen det går att tillverka av en hårt ihoprullad tidning. Kanske behöver du inte gå till samma överdrifter som androiden Ash i filmen, men en hård tidning mot näsan borde få vilken anfallare som helst att rygga tillbaka.

Använd som klädtork
Att papper har en vätskeabsorberande förmåga, känner du nog redan till. Förr i tiden användes hopknölat papper till att torka både skor och stövlar genom att tillse att pappret mosades in ordentligt i tån och hälen. Men även vanliga kläder kan torkas snabbare om du stoppar tidningspapper i dem.

Att läsa
Inget slår den där känslan då en gammal tidning återfinns. Det är något magiskt som inträffar när sidorna (kanske femtio år gamla) vänds igen. Språket är annorlunda, problemen är helt andra och bilderna talar ett språk som vi knappt talar längre. Att under apokalypsen kunna drömma sig tillbaks till hur det var förr, är nog en oslagbar känsla under omständigheterna. En tidning är ju också ett solklart sätt att redan idag få våra barn att konsumera information på ett analogt sätt.

Presentpapper
En present eller ett paket inslaget i tidningspapper står ut från mängden och gör sig riktigt vackert tillsammans med ett brett band i valfri färg. Funkar lika bra under den pre-apokalyptiska julen som under en längre kris.

Vad använder du tidningspapper till?

2 reaktioner på ”Preppingkalendern 14/12”

    1. Jag håller med!
      Det är något magiskt med paket inslagna i tidningspapper. Man får liksom en bit historia med på köpet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *