Preppingkalendern 15/12

Under vintern längtar vi efter mysig värme, gosig tillvaro och ljus. Det finns många sätt att skapa ljus i en strömlös, mörk värld, men ljus innebär inte alltid värme.

Därför tänkte vi idag fokusera på hur det går att hålla värmen även om du bara har LED-lampor för att lysa upp tillvaron i hemmet.

Lucka 15: Plädar

Pläden är ett underverk på många sätt och kan användas till väldigt många saker. Det som är gemensamt för användningssätten är att den skapar ett lager utanpå kroppen som någorlunda innesluter luften som din kropp har värmt upp. Jag kommer på en hel del användningsområden för en pläd, men jag är övertygad om att du också har en del att bidraga med.

Extra täcke
Den som har sovit i ett kallt rum vet att lager på lager även fungerar när det kommer till täcken. Fryser du därför på grund av ett strömavbrott, kan det hjälpa att lägga en pläd ovanpå täcket för att hålla ute lite mer av kylan.

Extra fönsterisolering
Gamla fönster läcker luft som såll. I en del äldre hus är detta en del av ventilationen, men med ventilation kommer även kalluft under vintern. Med lite vävtejp och några plädar, kan du täta era fönster mot kyla och drag.

Inomhusponcho
Med några säkerhetsnålar kan du snabbt omvandla en stor pläd till en rejäl poncho att skrota omkring i inomhus. Vill du använda den utomhus, rekommenderas att du även har några stora sopsäckar med dig ifall det börjar regna.

Använd som tyngd
En blöt pläd, väger riktigt mycket! Om du av någon anledning behöver en tyngd (kanske för att ha som motvikt för att lyfta något?), kan du blöta ned pläden i vatten, stoppa den i en plastpåse och häkta fast i ett rep som motvikt.

Kudde
Om du måste övernatta i bilen och bara har med dig plädar, kan du rulla eller vika en för att skapa en bekväm kudde. För visst har du väl en extra pläd i bilen?

Värmekoja under bordet
Om det är kallt i lägenheten eller huset, kan du lägga plädar ovanpå ett matbord och njuta av värmen där under. Se till att göra riktigt mysigt med kuddar och täcken.

Trasig pläd?
Det finns inga trasiga plädar. Det finns bara mindre plädar som du antingen kan sy ihop till värmande sockor, mössor eller varför inte en mössa.

Vad är dina bästa tips när det kommer till plädar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *