Preppingkalendern 16/12

Då var det dags att kämpa sig igenom den sista arbetsveckan innan julledigheten. Som en bra start på veckan, kommer dagens lucka i Preppingkalendern 2019.

Här hittar vi ett tillbehör, eller kanske ett klädesplagg, som många av oss använder dagligen. Förmodligen finns det även några ytterligare exemplar ihoprullade i en låda eller upphängda på insidan av garderoben. Syftet är i grund och botten att hålla byxor på plats, men självklart finns där fler användningsområden för den uppfinningsrike preppern!

Lucka 16: Läderbältet

Bältet har funnits sedan bronsåldern, alltså tusentals år innan vår tideräkning, och att använda just läder eller delar av djurhud har förmodligen att göra med vad som fanns att tillgå vid den tiden. Bomulls- och tygbälten kom bra mycket senare. Men just läderbältet används fortfarande i stor utsträckning än idag, dels för att det är vackert, men framför allt för att det håller länge utan att gå sönder.

Förutom att hålla upp jeansen, finns såklart mängder av användningsområden då bältet uppfyller en hel del krav som preppers har. Här är ett axplock:

Packa kläder
Rulla ihop kläder som du vill bära med dig, fäst bältet runt så får du ett fint paket. Det går självklart att fästa i ryggsäcken genom att trä någon av remmarna under bältet.

Bära ved
Istället för att tappa hälften av bränslet på vägen, eller behöva kånka det i en prasslig IKEA-påse, kan du samla ihop veden och dra bältet runt den.

Bärhjälp
Om du behöver bära en tung hink med vatten (kanske två?), kommer du att märka att händer och armar lider mycket av denna behandling. Dra ett bälte igenom handtaget på hinken, fäst spännet i yttersta hålet och bär på axeln för avlastning.

Avsnörande förband
Eftersom bältet är utformat som det är, går det att använda för att stoppa en kraftig blödning genom avsnörning. Men se för guds skull till att du vet vad du gör. Gå en kurs för att lära dig metoden korrekt!

Vapen
Tack vare sin längd, går det att svinga bältet (med spännet i busens riktning). det gör riktigt ont att få ett metallspänne i ansiktet.

Improviserad grytlapp
Om du steker korv över öppen eld och har en stekpanna eller kastrull med metallhandtag, kan det vara bra att vika bältet dubbelt och använda det som isolering.

Har du fler tips om vad det går att använda ett läderbälte till? Eller har du tips på bra bälten? Använd kommentarsfältet nedan!

En reaktion på ”Preppingkalendern 16/12”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *