Preppingkalendern 13/12

Egentligen tänkte jag vara fyndig och skriva om ljus i olika former idag. Det är ju trots allt Lucia! Men eftersom jag har varit för ivrig och skrivit både om lampor och tändstickor/tändare, får jag skylla mig själv.

Men det är ju i och för sig fredagen den trettonde och det innebär att det borde vara fritt fram att skriva om läskiga tillhyggen som har flera användningsområden.

Lucka 13: Knivar och andra nödvändiga saker

Jag tror nog att alla hushåll redan har ett antal knivar liggande på olika bra ställen. Förmodligen kanske några halvt rostiga moraknivar i verktygsväskan till och med? Vad jag skulle rekommendera att införskaffa förutom den ”vanliga” bruksknivarna, är en någorlunda rejäl dito och ha i lägenheten, i bilen eller i någon/några av väskorna som du har med dig.

Förutom att det går att skära och sticka med en kniv, finns det självklart fler användningsområden och en del av dem kräver ett blad av lite högra kvalitet. Jag använder själv en Morakniv Kansbol som passar mig alldeles utmärkt. Eftersom knivryggen är kantig (nästan vass), funkar den utmärkt att använda för att få gnistor med ett tändstål.

Men det finns såklart fler användningsområden för kniven:

  • Märka ut träd – om du är vilse i skogen och bara har kniven med dig, kan du använda den för att karva en symbol eller göra ett hack i träd för att hitta tillbaka till ursprungsplatsen eller bekräfta huruvida du har gått i cirklar
  • Öppna konserver – om du nu förmodan har glömt att preppa konservöppnare, kan du använda kniven för att göra det första hålet i kanten av konservburkslocket. Arbeta dig sedan runt i en cirkel för att öppna locket. Men var försiktig så att du inte skär dig med kniven eller på lockets vassa kanter!
  • Öppna flaskor med kapsyl – håll i flaskhalsen hårt med en hand. Stoppa kniven mellan pekfingret och kapsylen. Tryck pekfingret hårt mot kapsylen och bänd försiktigt med kniven. Böj upp kapsylen lite i taget och snurra sedan flaskan lite grann och upprepa tills kapsylen släpper. Detta trick går även att använda med skruvmejslar, snusdosor och annat. Var försiktig!
  • Skapa rep – det går att skära långa bitar av bark (lövträd) som sedan kan skäras smalare och sedan tvinnas ihop för att skapa ett rep
  • Signalering – om du har en blank kniv går det att använda bladet för att signalera med ljus

Andra nyttiga verktyg (som Jason från Friday the 13th-filmerna säkert har använt som tillhyggen):

  • Handyxa – går självklart att klyva ved med, men baksidan går att använda för att hamra grövre spikar med
  • Kofot och bräckjärn – perfekta verktyg om du behöver bryta upp en dörr eller förråd (undertecknad har provat det senare med gott betyg). Går även att använda som hammare, att lyfta tyngre saker som till exempel fönster eller dörrar från sina gångjärn och ta bort spikar. Funkar även som dörrstoppar, hängande tyngder och som primitivt larm tillsammans med snubbeltråd (de låter mycket om de faller till marken)
  • Fällbar såg – en fantastiskt behändig såg som i princip får plats i fickan (om du har stora fickor). Den är perfekt för att kapa olika saker såsom träd, trä, plast och annat. Tack vare många tänderna som sticker ut åt lite olika håll, äter den sig igenom de flesta material med enkelhet. Perfekt för att hugga ned vildved när du behöver få till en eld lite snabbt

Har du några favorittillhyggen i din verktygsarsenal?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *