Preppingkalendern 8/12

Jaha, då var det redan andra advent! För många innebär det två tända, vackra och levande ljus inbäddade i vitmossa. Det är riktigt mysigt!

Men som alltid under vinterhögtiderna, är det bra om vi är försiktiga med ljus och öppen eld. Dagens lucka handlar därför om några nödvändiga saker som du bör ha i hemmet för att undvika en adventskris.

Lucka 8: Brandsäkerhet

Det finns i vår natur att vi vill tända ljus när det det blir mörkt ute. Det kan vara en fotogenlampa, ett par ljus eller varför inte en brasa att samlas runt? Vi märker det varje gång vi tänder en eld; något uråldrigt väcks inom oss och det känns tryggt och mysigt.

Men den där primala känslan av säkerheten som uppkommer med en öppen eld, är i praktiken begränsad till en grotta med stenväggar och inte en lägenhet med tyggardiner. Ändå har vi svårt att inse den potentiella faran att ha levande eld i våra lägenheter.

Därför går dagens lucka helt i brandförsvarets och brandsäkerhetens tecken. Precis som i skogen, behöver du ha möjlighet att tända en eld, men även flertalet möjligheter att släcka.

I skogen är det en sak. Där har vi alltid med oss minst en femliters dunk med vatten att släcka med, men till detta finns ju även jord att gräva upp och släcka med. Vad har du i lägenheten? Och hur ser du till att vakna om du har glömt att släcka det där andra ljuset i adventsstaken och det har tänt eld i mossan, gardinen och delar av köksbordet?

Beredskap handlar om att förbereda dig för kriser. Punkt slut. En kris behöver inte innebära en samhällskollaps, en zombie-apokalyps eller en invasion av fientlig makt. Det kan likaväl börja med en brand i en gardin…

Därför passar vi på att denna andra advent tipsa om tre saker som är ett måste för att minska risken för en kris orsakad av brand och eld. Följande saker borde finnas i varje hem för att bekämpa en eventuell brand:

  • Brandvarnare (kontrollera batteriet varje år i samband med att du roterar vattnet)
  • Brandsläckare (se till att kontrollera ämnet så att det passar de antändliga material du har i lägenheten), köp gärna två och testa att använda en av dem
  • Brandfilt (att kväva elden med)

Glad andra advent, glöm inte att släcka ljusen efter er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *