Preppingkalendern 7/12

Vi är i dagsläget snuskigt beroende av en pålitlig leverans av elektricitet. Om det skulle bli så att denna leverans plötsligt upphör, kortvarigt eller långvarigt, tror jag att vi möter krisen öga mot öga.

Under kortvariga avbrott handlar krisen förmodligen om att överleva barn och ungdomars ångestfyllda skrik om att internet har försvunnit från telefonen, men hur ser det ut efter ett dygn eller en vecka?

Alla som har övat inför, eller har upplevt, ett längre elavbrott, minns säkert att det är riktigt utmanande att utföra vardagssysslor på kvällen när det är mörkt.

Lucka 7: Belysning

Tänk dig en decemberdag som denna.
Du har precis kommit hem från jobbet när strömmen går. Klockan är strax efter sex och det är fullkomligt mörkt ute. När hela staden slocknar, lyssnar du på din batteriradio och hör att en del av infrastrukturen för el har fallerat. Det finns ingen anledning till oro, men elen kommer inte att komma tillbaka på några dagar.

Så kommer sonen hem. Han är hungrig och undrar varför allt är så mörkt. Du berättar vad som har hänt, famlar dig fram till garderoben där hushållets gasolkök står. På vägen tillbaka till köket öppnar du lådan med konserver som står på golvet. Du fiskar ut en burk ravioli som står närmast.

Väl ute i köket försöker du se framför dig hur allt var placerat när det var ljust. Men det är jättesvårt i mörkret. Du har ju dessutom haft en tuff dag på jobbet. Av misstag sveper du ned en vas med rosor från bordet. Den faller i golvet och går i tusen vassa bitar och sprider dessutom ut äckligt, illaluktande vatten på hela golvet.

Det krävs inte mycket för att en obetydlig störning ska eskalera till en rejäl kris i vårt elberoende samhälle. Därför vill vi idag tipsa om fördelen att ha en eller flera ljuskällor lätt tillgängliga i ditt hushåll.

Instegsmodellen av ljusbringare blir självklart en helt vanlig ficklampa, helst LED, som finns lätt tillgänglig på ett ställe som alla i hushållet känner till. Är ni flera i familjen, kan en person hålla i ficklampan och underlätta för den som arbetar.

För de som har provat att laga mat i becksvart mörker, är investeringen av arbetsbelysning eller en pannlampa enkel att rättfärdiga. En ficklampa är bra att ha om man är flera eller om du som individ har tre armar. Men att laga mat på ett lätt vingligt gasolkök är inte det enklaste du kan ta dig för, speciellt inte om du bara kan använda en hand.

Se därför till att antingen införskaffa en ficklampa (helst som du kan ladda med vev) som har ett läge för bredstrålande arbetsbelysning. Om du tycker att de är för dyra, finns även relativt billiga pannlampor att införskaffa.

Vi håller för närvarande på att utvärdera en hel del lampor så att du kan läsa våra tankar om dem. Inom kort kan du läsa om detta test, men om du redan nu känner att du behöver komplettera din utrustning med belysning, kommer här några tips:

Listan ovan är bara ett exempel. Om du till exempel redan har en pannlampa då du orienterar eller använder den när du mekar med bilen, funkar den lika bra som allt annat. Huvudsaken är ju att du kan ha båda händerna fria i vardagsbestyren!

Har du kanske tips på hur det går att lysa upp en kok- eller arbetsplats i totalt mörker? Dela gärna med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *