Recension: Brädspelet Prepper

Att kombinera lek med lärande eller spel med utbildning, har visat sig vara ett formidabelt sätt att öka på kunskap. Bra exempel på detta är dels hur barnen lär sig saker i skolan, men även intressanta appar såsom DuoLingo (för att lära sig ett nytt språk).

Detta inlärningssätt har Ninja Print tagit åt sig och har skapat ett väldigt underhållande spel som kombinerar kunskapsinlärning och fritt tänkande med intressanta och relevanta scenarion som faktiskt kan inträffa i vårt rike.

Inledningsfasen (prepperfasen) inbegriper ett utdelande av värdefull utrustning och sedan är det upp till spelarna att införskaffa ytterligare nödvändiga ting genom att svara rätt på frågor eller påståenden. Det finns redan i början även ett system för att utbyta varor mellan varandra.

Prepperfasen pågår i nio rundor där varje spelare får möjlighet att stärka sin prepping. Sedan övergår spelet till krisfasen där en av fyra kriser inträffar; infrastrukturkollaps, pandemi, storm eller vilse i skogen.

Men låt oss backa tillbaka till frågorna. Dessa är nämligen ofta exceptionellt välformulerade och får oss väldigt ofta att stanna upp och tänka till. Som en vardagsprepper, blir jag häpen över kvaliteten på dessa frågor då de verkligen grundar sig i verklighet och i verklig beredskap. Om ni missade vår första live-sändning i söndags, kan jag berätta att vi faktiskt använde frågor från spelet för att sätta vår panel på plats. Njut av dessa ögonblick här!

Nu gäller det för spelaren att använda sakerna i sitt prepper-skafferi för att, baserat på händelsen, se till att vara så förberedd som möjligt. I vissa fall behöver man överge sitt förråd och istället packa över viktiga saker i en Bug Out Bag, som självklart har en begränsad packmängd och därför kräver ett extra varv av omsorgsfull planering.

Spelet kan spelas med upp till fyra spelare och jag rekommenderar starkt att ni är fler än två. Anledningen är en funktion som kallas McGyver och som egentligen innebär att spelaren får möjlighet att använda sin fantasi för att ta sig ur en situation där det egentligen krävs ett specifikt föremål. Om personen inte har rätt utrustning men istället kan berätta övertygande varför dennes lösning funkar (och om McGyver-myntet faller på rätt sida), kan de klara sig ur krisen ändå.

I dessa moment blir det mycket mer underhållande om ni är tre eller fyra personer eftersom det blir mer av ”levande charader” då. Med bara två spelare blir det omedelbart lite mer krystat.

Speltiden för en omgång varierar såklart med mängden spelare. Jag och Maxi hinner med en omgång på lite under en halvtimme, medan Patrik klockar in på en och en halv timme när de är fyra spelare. Lagom och logiskt tycker jag.

Grafiken som levereras i spelet är smått fantastisk. Den är enkel men riktigt, riktigt snygg och känns inspirerad av datorspel på något vis. Alla marker och figurer i spelet ärver denna snygga, krispiga och enkla stil. Det följer även med en fantastiskt snygg affisch med mängder av nödvändig utrustning som en sund prepper bör ha i beaktande. Denna gör sig lika bra i pojkrummet som på baksidan av en skåpsdörr i köket, som en påminnelse av vad som är viktigt att äga.

Prepper är spelet som kombinerar kunskap gällande beredskap med en charmig och trevlig upplevelse som jag rekommenderar att du delar med familjen eller personer i din närhet. För varje individ som börjar tänka efter gällande sin beredskap, vinner vi ett bättre rike och därför utser vi detta brädspel till både det viktigaste spelet du kan köpa, men också årets julklapp när det kommer till spel!

Spelet finns bland annat att köpa hos:

Del av listan tagen från Prisjakt.nu.

6 reaktioner på ”Recension: Brädspelet Prepper”

  1. Detta spel känns som ett självklart val för mig och familjen! Det är införskaffat och inslaget i julklappspapper till mig själv. Jag tycker själv jag har bra koll efter att preppat/samlat kunskap i 10år. Men detta återstår att se……😏

  2. Köptes i julklapp till familjen och redan spelat en gång med ett barn. Spännande, roligt och lärorikt! Pluspoäng för samarbetsmöjligheterna som gör spelet både roligare och mer realistiskt. Ser fram emot fler spelkvällar och fler krisscenarier med familjen 😉

    1. Grattis till en bra julklapps-investering!
      Jag håller med, det är både lärorikt med alla bra frågor, men även lite ”charader” när det kommer till McGyver-möjligheterna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *