Adventskalender, Lucka 22

Har du inte hunnit handla alla julklappar ännu? Tycker du att det är dålig prepp? Lugn, bara lugn. Vi har en övning som gör att du både kan stärka din beredskap och samtidigt handla julklapparna, även om det börjar brinna i knutarna!

Övningen stavas situationsmedvetenhet och består av flera delar men där du denna gång kommer att fokusera på två; nödutgångar och personer i din stressiga omgivning.

Julhandeln är nämligen ett alldeles perfekt tillfälle att öva din situationsmedvetenhet (situational awareness).

Om du beger dig ut för att handla under dessa bråda dagar, se till att ha en agenda för vad du ska handla. Men för övningens skull, ska du också få två uppgifter:

  1. Se till att du i varje affär observerar nödutgångarna. Kanske till och med letar upp den flyktvägsplan som ska finnas i varje publikt utrymme. Studera den i någon minut, kontrollera hur det ser ut i verkligheten och sätt en fiktiv plan i ditt medvetande.
    Vad händer om det börjar brinna? Hur tar du dig till närmaste nödutgång så snabbt som möjligt och hur vill du agera om något händer?
    Kommer du att meddela andra vart de ska ta vägen och när. Kommer du tänka på dig själv och se till att komma till säkerhet snabbt?
  2. Observera människorna som är ute i sista sekund, liksom du. Hur ser de ut? Hur agerar de? Har de en plan?
    Att observera omgivningen handlar inte bara om nödutgångar, dörrar och flöde. Det handlar lika mycket om att ha koll på individerna i din omgivning. Om du möter en väldigt stressad person, se till att observera denne ytterligare och lägg märke till hur personen beter sig. Kanske kan du lära dig ett och annat om dig själv under tiden.

Att ha en plan (för inhandling av julklappar) och ha observerat nödutgångar samt planerat för eventuella dramatiska händelser, gör dig överlägsen oavsett vilken situation som inträffar. Se till att upprepa detta varje gång du äntrar en ny affär, eller varje gång du går och handlar. Det kommer att göra dig mycket mer förberedd än tidigare.

Och du…även om du alltid handlar i samma affär, gör det ändå till en rutin att kolla nödutgångarna varje gång. På så sätt övar du in ett beteende som du vinner på i längden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *