Recension: Nordic Pocket Saw – Original

För en prepper, är sågar och yxor lite som knivar; det går inte att ha tillräckligt många! Tack vare att nyblivet samarbete med Nordic Pocket Saw, fick vi möjligheten att inte bara prova deras originalsåg, utan även erhålla mängder av tips på hur vi kan bli bättre att använda den.

Ni kommer kanske ihåg hastighetstestet där denna såg blev tvåa? Vi lade ut testet på YouTube, men jag orkade aldrig skriva ett inlägg om det här på bloggen…
Nu har dock tiden kommit för ett ordentligt test av denna handdrivna motorsåg!

Till att börja med, känns den här sågen fantastiskt liten. Den lilla fickan som den levereras i är aningen större än en snusdosa (dock kvadratisk till formen) och väger i princip ingenting; 132 gram.

Av denna anledning, vill jag redan nu kröna Nordic Pocket Saw till vardagsprepparens hjälte; den passar precis lika bra i handskfacket i bilen som i din EDC. Om du bor på lite mer otillgängliga vägar än vad jag gör, är den ett bra tillskott till beredskapen i bilen om du skulle råka ut för ett nedfallet träd på väg hem.

Sågen är uppbyggd av tre viktiga delar; själva kedjan som med sina 65 centimeters aggressiva trädätande tänder, fästpunkterna och de väl tilltagna handtagen i nylon vilka både känns robusta och bekväma på samma gång. Jag kör denna gång helt utan handskar för att få en riktig känsla av handtagen, trots rekommendationen att använda något slags skydd för händerna.

Ett aningen smalt träd får bli mitt offer denna gång; en död pelare mitt i naturen. Jag uppskattar diametern till cirka tio centimeter, sätter sågens tänder mot trädet och börjar arbeta.

Råden jag har fått från Nordic Pocket Saw är:

  1. Håll ganska brett isär med armarna
  2. Se till att sågens vinkel är ganska stor – mer åt en vid V-form än ett U
  3. Använd hela kroppen för att såga, inte bara armmusklerna
  4. Fokusera på långa, bestämda drag framför hastighet

Med dessa råd i mitt sinne, fäller jag trädet ganska enkelt även om jag fastnar med sågen i virket då och då. Jag antar att det beror på att jag än så länge är aningen oerfaren med detta sätt att såga, men i kommande inlägg tänker jag dela med mig av tips som jag lärt mig på vägen – det står ännu många vildträd i vägen mellan mig och perfektion!

Efter en kort dag tillsammans med sågen, kan jag redan nu starkt rekommendera den till dig som söker en liten såg att ha i bilen, i skotern, lastbilen eller i din EDC. Formfaktorn är enastående på alla sätt och det jag har erfarit när det kommer till prestanda är också oslagbart. Det är en stor såg som tar litet utrymme och inte backar för en rejäl utmaning.

I kommande inlägg får ni följa oss på resan mot att bli riktigt effektiva med sågen och när vi har plågat den ordentligt återkommer vi igen med en genomgång om hur du kan vässa och vårda din såg!

Nordic Pocket Saw – Original har vi fått som ett varuprov av tillverkaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *