Recension: Silky Bigboy 2000 Curved

Vi har länge kämpat på med vår billiga handsåg som vi köpte på Jula. Hard Head tror jag att den heter och är en såg som funkar ganska bra. Det enda jag har att anmärka gällande produkten är att den har en kort klinga och att att det är ganska jobbigt att såga större bitar av ved med den.

Med andra ord har jag länge smygtittat lite lystet på tillverkaren Silkys’s sortiment. Enligt säkra källor, ska det japanska märket vara något i hästväg och innan vi bestämde oss för att inhandla något ur deras sortiment, fick vi möjlighet att prova ett av deras flaggskepp; Bigboy 2000.

Bigboy är riktigt, riktigt stor såg. Och det passar mig alldeles förträffligt. Jag bär hellre en lång och stor såg i ryggsäcken, än att hålla på och pilla med en liten såg som gör jobbet under mer än dubbelt så lång tid.

Fördelarna med denna såg är för min del att bladet är långt och att jag tack vare det, kan ta långa tag när jag sågar; det gör processen kort med de allra flesta döda träd som jag träffat på under tiden för utvärdering.

Enligt mig, passar den dessutom lika bra i enhandsfattning som om jag behöver använda båda händerna för att ta ner en riktigt kraftig fura. Den där skavande känslan i greppet som jag har känt i billigare sågar (när fingrarna skär in i ihåligheten för klingan), känner jag överhuvud taget inte alls i detta japanska under.

Silky Bigboy 2000 har 6,5 tänder per 3 cm, vilket innebär att den enkelt biter sig igenom både torr ved och färska slyn. Med lätthet.

Nu är jag absolut ingen sågexpert, men för detta rimliga pris kan jag inte annat än att häpna över den japanska tillverkarens fantastiska produkt. Jag ser redan fram emot att prova de lite mindre varianterna, även om jag trivs oförskämt väl med storebror Bigboy (eller Badboy som jag egentligen vill kalla den).

Betygsmässigt får den i det närmaste full pott; 4,9/5 tändstål. Det enda som drar ned betyget pyttelite är att bladet har en tendens att lossna och vilja fälla ut sig själv. Men om sågen ligger nedpackad i min stor ryggsäck, spelar det absolut ingen roll!

Silky Bigboy fick vi låna av The General Prepper, som säljer den för 695 kronor. Klicka här för att kika närmare på produkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *