Recept: rostbröd

Jag kommer tillbaka till bröd. Alltid kommer jag tillbaka till bröd. Kanske beror det på att det är ett livsmedel som har hållit oss människor levande och starka under tusentals år.

Varför ska man lära sig om bröd då, och vad har det med prepping att göra? Jo, jag anser att det är mycket viktigt att kunna unna sig gott bröd, även om världen står i lågor, inkomsten har minimerats eller något annat som kan vara troligt.

Mycket handlar såklart om det ekonomiska i att baka bröd. En förpackning med Pågens Rosta (som vi brukar handla) kostar cirka 20 kronor medan 2 hemmagjorda brödlimpor kostar några enstaka kronor styck, sett till ingrediensernas kostnad. Dessutom smakar brödet mycket godare och som en bonus vet du exakt vad innehållet är.

Men som med allt gällande prepping; det är lönlöst att ha prylar hemma om du inte vet hur du ska använda dem, och samma sak gäller med mat och ingredienser till mat. Därför rekommenderar jag starkt att du börjar att baka om du redan inte gör det med jämna mellanrum.

Dessa rostbröd är enkla att baka och de smakar dessutom helt fantastiskt ljuvligt rostade som nybakade!

I ett prepper-scenario behöver du följande nödvändigheter:

  • Elektricitet
  • En rejäl hushållsassistent
  • Ugn
  • Ugnsfasta brödformar

Ingredienser (2 limpor bröd):

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 10–12 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Tillagning:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl. Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. I maskin lät vi den arbeta i 7 minuter på mellanhög hastighet.

Låt degen jäsa under bakduk i cirka en timme.

Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två ugnsfasta brödformar cirka 1,5 liter stora.

Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C.

Ställ in formarna med bröden längst ned i ugnen och sänk värmen direkt till 200°C. Grädda i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *