Test av Procamptec

För ett tag sedan, fick vi möjligheten att testa två eldstartare från företaget Procamptec; Fire Plugs och Fat Rope Stick. Till skillnad från de tändämnen vi har använt tidigare, är dessa lite mer åt det konstgjorda hållet, speciellt om vi jämför dem med Fat Wood och Char Cloth, vilka vi hittat eller skapat själva.

Men det som talar för användandet av ”konstgjorda” hjälpmedel i eldskapandets skola, är enkelheten och hur praktiskt förpackade dessa är.

Självklart spelade vi in en video (denna gång i 4K-upplösning, vilket blev ett stort lyft), där vi dokumenterade framgångar och försökte gå igenom produkterna någorlunda grundläggande.

Om ni tycker om videon vet ni vad ni ska göra 😉

Fire Plugs

Dessa eldstartare är praktiskt förpackade i en påse som går att återförsluta. Förpackningen innehåller 50 pluggar som inte är mycket mer än 2 centimeter långa och mindre än en halv centimeter i diameter. Omedelbart tänker jag att de passar utmärkt i min EDC, åtminstone ett par stycken .

Att få igång en eld, känns enkelt och därför tänker vi i vanlig anda gör det hela lite svårare genom att endast använda tändstål. Efter att ha fluffat upp en av pluggarna, försöker vi och får ganska omgående till lågor som vi kan använda för att utöka elden till större pinnar. En Fire Plug ska enligt tillverkaren brinna i fyra minuter, vilket ger gott om tid för att fylla på med bränsle.

Eftersom det skryts om att produkten även är vattentålig (water resistant), provar vi också att hälla en hel del vatten på en av pluggarna innan vi försöker igen. Denna gång krävs lite mer av oss, men resultatet blir ändå samma; eld som håller i sig ganska länge och som känns envis på något sätt.

Även om varje liten plugg kostar runt två kronor, kan jag inte annat än att rekommendera dessa små underverk. Två i EDC:n, några i eldlådan i ryggan och resten i säkert förvar till nästa campingtur.

Fat Rope Stick

Det här tändmedlet serveras i en avlång cylinder; ungefär lika stor som ett rör med brustabletter med kosttillskott. Principen är att du ska tälja av en bit med tändmedel för att använda när du behöver det.

När vi skär av en bit av repet, upptäcker vi hur slö vår kära Mora Kansbol är, något som förmodligen beror på att vi har plågat den med allt möjligt vedervärdigt i över ett år nu. Utan att slipa den!
Det är svårt att få bort fina bitar av Rope Stick med vår halvslöa kniv.

Detta blir egentligen det enda negativa som vi upplever med Fat Rope Stick – att det kräver skarpa verktyg. Visserligen har en sund prepper alltid med sig vassa redskap, men i en krissituation kanske det är bättre att dra fram en liten Fire Plug?

Detta åt sidan; Rope Stick briljerar i eldstartande med att enklare fatta eld och dessutom brinna med högre låga än lillebror Fire Plug.

Båda varianterna finns att köpa hos The General Prepper som säljer Fire Plugs för 119 kronor och Fat Rope Stick för 109 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *