Städning och prepping

Jag erkänner. Det är jag som städar hemma. Jag tycker om att ha det rent, åtminstone några dagar i veckan och därför har det blivit så att ”pappa” gör lördag morgon jobbig för resten av familjen. När dammsugaren börjar låta tar frun på sig sina brusreducerande hörlurar, grabben stänger dörren till sitt rum och katterna tittar föraktfullt på mig innan de går och gömmer sig.

Tidigare har jag själv aktiverat mina Bose-lurar och lyssnat på musik eller en podcast under tiden jag låter som mest. Men på senare tid har jag kommit på en alldeles ny övning som jag såklart knyter till favorithobbyn nu för tiden; prepping!

Men hur städar en preppare? Och vad är meningen med detta inlägg? Jo, samma sak som vikten av att bädda sin säng ordentligt under militärtjänstgöringen; att få något gjort och att göra det ordentligt så tidigt som möjligt på dagen.

Vad jag vill komma till är inpräntande av rutiner och kontroller. Om jag nu ändå går igenom hemmets alla vrår för att göra rent, varför inte kombinera det med prepper-koll? Om jag städar en gång i veckan, kan jag göra annat ”städigt” en gång i veckan med, eller hur?

Därför har jag kommit fram till följande korta lista med uppgifter som jag har lagt till, eller kan lägga till i vardagsoket:

1. Gör rent badkaret

Vårt badkar är litet eftersom vi bor i innerstan, men det rymmer ändå mer än 100 L vatten. I vår krispärm (det kvarstår en del arbete där med) har jag skrivit att badkaret ska fyllas så snart som möjligt. Om jag nu har gjort rent badkaret precis innan en kris, blir vattnet betydligt mer tilltalande. Utan smutsrand av hudavlagringar eller badsalt, går det nog till och med att dricka av vattnet.

2. Kontrollera fönster

En kris behöver ju inte innebära en invasion av utomjordingar eller krig. Det kan ju vara så att en industribyggnad fattar eld och börjar sprida giftig gas eller skadliga partiklar. Det finns ju även elaka, luftburna smittor som vi kanske vill undvika. Därför har jag nu som vana att memorera de fönster som behöver tätas extra om något händer. Jag följer en ganska enkel regel där jag stänger fönstret och känner efter om det drar någonstans. Även ventiler kan vara bra att städa av och funktionstesta med jämna mellanrum.

Om du, liksom jag, bor i lägenhet, kan det även vara bra att kontrollera brevinkastet. Kanske torka av in- och utsida och samtidigt fundera på om det behöver tätas och isåfall hur du ska gå tillväga.

3. Inventera matförrådet

Om du har extra mat undanstoppad i hemmets vrår, är städningen ett utmärkt tillfälle att kontrollera tillståndet för matvarorna. Är du duktig, har du säkert redan mängder av Excel-listor fyllda med utgångsdatum, kalorimängd per konserv och så vidare. Men om du inte är organiserad på det sättet, är städningen ett utmärkt sätt att uppdatera din inre databas om vilken mat som ska roteras inom kort. Om du ändå dammar av konserverna, varför inte kika när de går ut samtidigt? Du kommer på köpet även att uppdatera din lilla mat-GPS när det gäller extramat så att du vet var käket finns när det väl gäller!

4. Kolla av dina Bug Out-grejer

Ja, en riktig prepper har koll på precis allt. Men hur ska du ha koll på allt om du precis börjat förbereda dig inför krisen som (kanske eller kanske inte) kommer?

Om du ändå flyttar runt på saker i garderoben, varför inte öppna din coola Bug Out Bag och dubbelkolla ficklampan, vevradion och nödtelefonen?

  • Funkar allt fortfarande?
  • Hur verkar batterierna?
  • Behöver telefonen laddas?
  • När var det kontantkortet behövde fyllas på för att inte bli inaktivt?

5. Testa att städa utan el

Under mina hundratals timmar av städkompetens som jag har samlat på mig genom åren, har jag märkt att allt faktiskt inte är enklare med saker som använder elektricitet. Vår handdammsugare slutade att fungera för snart ett år sedan och det kändes till en början som en kris i sig. Men det faktum att jag ännu inte har köpt en ersättare talar sitt enkla språk; den kanske inte behövs.

Faktum är att utspilld kattsand går mycket fortare att sopa upp med en liten borste, mattan som efter några dagar är full av fint katthår är faktiskt enklare att rengöra med manuella medel.

Prova att sopa av golvet istället för att dammsuga. Låt golven lukta gott av grönsåpa lite då och då. Torka av smulorna på bordet med en trasa. I det postapokalyptiska samhället gäller det att kunna städa utan dammsugare. Övar du detta redan idag, hjälper du dessutom till att minska elkonsumtionen lite. Alltid något!

Detta var några punkter som jag har kommit på när det gäller att kombinera städning och prepping. De fem punkterna ovan adderar inte speciellt mycket tid under städningen och personligen har jag upptäckt att det faktiskt blir lite roligare att städa om jag kan tänka på andra, nyttiga saker.

Har du tips på andra saker jag kan göra för att stärka min förberedelse när jag städar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *