I det förra inlägget utvärderade vi de lite mindre lamporna som passar bra som komplement till ”huvudlampan”. Nu är det med andra ord dags att ta fram det tunga artilleriet som stoltserar med de starkaste lamporna och de största batterierna.
Det är dags för giganterna att mötas. Varde ljus!
I detta test, provade vi ficklamporna enligt följande kriterier:
- Brinntid från fulladdat batteri (eller fabriksladdat i ett av fallen) tills att lampan slocknade
- Använda vev i 3 minuter för att ladda batteriet, hur länge lyser lampan efter detta?
- Ergonomi – hur känns det i händerna när jag vevar?
- Ljusstrålens räckvidd – hur långt framåt ser jag i totalt mörker?
- Ljuskaraktär – hur upplevs ficklampans lägen när det kommer till spridning i bredd och så vidare
- Övriga funktioner och fördelar
Video:
Vi spelade in lite referensvideo när vi provade lamporna. I den första delen, satte vi upp vår GoPro-kamera på 100 meters avstånd, slog på lamporna och började gå mot kameran.
I den andra delen filmade vi hur ljusbilden ser ut mot en vägg inomhus. Vi stod då 10 meter från väggen och lyste upp den med ficklamporna.
Powerplus Shark
En robust bjässe med bra ljus!
Urladdning:
Den stora ficklampan från Powerplus, lyser upp rummet i ungefär tre timmar och 50 minuter innan den ger upp. Men när vi testar att trycka på den igen, orkar den ytterligare fem minuter.
Vevtest:
Efter att ha vevat ordentligt i tre minuter och blivit riktigt varma, slår vi på ”hajen” och kan njuta av fullt ljus i elva minuter innan den somnar igen.
Ergonomi:
Det första som slår oss, är att det är riktigt tungt att veva den här ficklampan. Det stora motståndet gör att man måste hålla hårt i själva lampan under tiden veven bearbetas. Greppet runt veven känns dock riktigt bekvämt, vilket gör att det känns som nyttig, smärtfri träning att ladda ficklampan.
3/5 tändstål i ergonomi
Räckvidd:
I den mörka skogen, briljerar Powerplus Shark med att med enkelhet lysa upp 100 meter framför oss. Efter en del kontroller, kommer vi fram till att vi ser ungefär 140 meter framför oss – strålande!
Ljuskaraktär:
När vi använder det lite svagare läget med två mindre lampor, får vi en ganska svag, fladdrande ljusbild. I läget med fokuserad strålkastare får vi dock en stark, fokuserad och klar bild.
Funktioner:
Hajen stoltserar med en rad funktioner. Dels är den vattentät (ner till 10 meter) under förutsättning att locket till kontakterna är åtdraget ordentligt. Lampan har dessutom tre olika lägen för ljus; ett svagare som tillhandahålls av två mindre LED-lampor, ett starkt och fokuserat som levereras ev den stora lampan i mitten. Det går även att få blinkande ljus för att lättare bli upptäckt om du till exempel har gått vilse i mörkret.
Det medföljer även en del adapters som gör att du antingen kan ladda lampan, eller använda veven för att ladda USB-enheter.
Data:
Lampa: 3st LED
Mått: 17 x 6,5 x 5 cm
Vikt: 285 gram
Batteri: Ni-Mh, 800mAh
Laddningsmöjligheter: Dynamo eller via USB
Pris: Cirka 500 kronor
Sammanfattning:
Det här är en riktig arbetshäst till lampa. Den lyser upp omgivningen bra i mörker, ger oss ljus under lång tid och känns robust och tålig.
Det enda som drar ned betyget, är alla adaptrar som måste användas för att ansluta för laddning eller ladda externa enheter. Det hade varit mycket bättre med ett Micro USB-uttag tycker jag.
Betyg 4/5 tändstål
Powerplus Shark fick vi låna av The General Prepper som säljer den för 499:-. Klicka här för att komma till produkten.
Goal Zero Torch 250
Den enda vevlampan du behöver. På riktigt!
Urladdning:
Detta är den lampa som kämpar hårdast, bäst och under längst tid. Vi plågade den med det starkaste läget i 13 timmar innan den gav upp. Det där är alltså en hel dags strålkastarbelysning!
Vevtest:
Efter att ha vevat runt Goal Zero’s långa vev i tre minuter, belönas vi med starkt ljussken i 11 minuter.
Ergonomi:
Torch 250 har en ganska lång vev som gör att det känns lätt att veva runt den. Handtaget känns riktigt bekvämt och inte ens efter tre minuter känns något jobbigt i vare sig händer eller armar. Motståndet är relativt litet och jag hittar direkt ett bekvämt sätt att hålla lampan.
4/5 tändstål i ergonomi.
Räckvidd:
I skogen är denna ficklampa oslagbar enligt mig. Den lyser upp rejält i närområdet och räcker riktigt långt med sitt klara, skarpa ljus. Även om vi backar en bit från ursprungspositionen, lyser Goal Zero upp referensträden. Vi uppskattar avståndet till minst 160 meter.
Ljuskaraktär:
I källaren känns Torch 250 nästan för kraftig. Strålkastarläget ger ett heltäckande ljus som är väldigt tydligt och visar på ett skarpt centrum. Läget för rött ljus lyser upp ganska bra och jämnt medan arbetsbelysningen självklart ger oss en mindre ljus upplevelse.
Funktioner:
Goal Zero Torch 250 är fullsmockad med nyttiga och intelligenta funktioner. Det tre ljuslägena (strålkastare, rödljus och arbetsbelysning) går att använda i två olika starka lägen. Den går att ladda via USB och har dessutom en anslutning för att ladda andra USB-enheter. Solcellspanelen är väl tilltagen och laddar därför enheten snabbare i solljus.
Data:
Lampa: 2 röda LED, 1 spot-LED, arbetsbelysning
Mått: 25,4 x 8,9 x 4,5 cm
Vikt: 408 gram
Batteri: Li-NMC, 4400mAh, 3,6 V
Laddningsmöjligheter: Dynamo, solcell eller USB
Pris: Cirka 750 kronor
Sammanfattning:
Ju mer vi använder denna lampa, desto mer faller vi för den. Den har allt som kan behövas; ett starkt strålkastarljus, rödljus, arbetsbelysning, skön vev, möjlighet att ladda via USB och en väl tilltagen solcellspanel. En solklar vinnare i vårt test!
Betyg: 5/5 tändstål
Goal Zero Torch 250 fick vi låna av The General Prepper som säljer den för 739:-. Klicka här för att komma till produkten.