Att eld kan uppfattas som något magiskt, känner säkert alla till. För min sons del finns det inget som han ser fram emot så mycket som att skapa eld när vi är ute.
Intresset för eld delar han med flera andra, bland annat vår vän @nissvik, som vid ett tillfälle uppmanade oss att prova på något som kallas Dakota Fire Pit.
Då vi alltid är hungriga på att lära oss mer, var en sådan eldgrop något vi hade på schemat när vi var ute för ett tag sedan.
Jag pluggade självklart på konceptet innan vi gick ut. En Dakota Fire Pit har ett antal fördelar:
- Den syns inte lika mycket som en vanlig eld, något som kan vara bra om du vill hålla en låg profil
- Den är inte lika utsatt för sidovindar då den är under jord – därför passar den bra i blåsiga förhållanden
- Det kan upplevas som enklare att grilla på en sådan här eldgrop eftersom du i princip bara behöver lägga ett galler på marken och börja steka
De enda nackdelarna med denna eld är såklart att det krävs en del arbete innan den kan tas i bruk samt att värmen från elden inte strålar utåt utan endast uppåt.
I gropgrävandet fick vi möjlighet att hårdtesta Gerber Folding Spade, Serrated (4/5). Den mötte utmaningen med ett sågtandat flin och brydde sig inte ens om att vi slog i sten ett flertal gånger. En riktig kämparspade måste jag säga!
Som koncept funkade allting väldigt bra. Elden formligen sög in luft från tunneln och det skapades ett mäktigt ljud som vi gillade skarpt. Dock gjorde vi själva eldgropen alldeles för stor och för grund; en riktig eldgrop ska vara så djup att virket inte sticker fram över mark.
Vi kom också på förbättringar när det kommer till själva ventilationshålet. Nästa gång ska vi gräva det snett ned mot förbränningskammaren istället för rakt ned. På så sätt behöver vi inte lägga ned så mycket tid på själva tunneln eftersom avståndet blir kortare.
Men överlag är vi väldigt nöjda över resultatet. Och det blir nog fler försök med Dakota Fire Pit framöver!