Test: Grayl Geopress Purifier

Vår resa till beredskap här på bloggen började med ett test av Lifestraw Personal. Sedan dess har vi provat en del andra filter också där de flesta bygger på att vi ska suga i oss vattnet. Det funkar bra när det verkligen är kris på vattenfronten, men är något besvärligt när det kommer till ”vardagsfiltreringen”.

Därför är det kul att vi har hittat Grayl Geopress Purifier som fungerar på ett helt annat sätt. Istället för att suga upp vattnet genom filtreringsenheten, pressas filtret ned genom vattnet; en process som bara tar några sekunder.

Själva huvudenheten kostar strax under tusenlappen och innehåller allt som krävs för att du ska skydda dig från:

  • Virus (filtrerar bort 99,99%)
  • Bakterier (filtrerar bort 99,9999%)
  • Protozoer (filtrerar bort 99,99%)
  • Microplaster
  • Kemikalier
  • Tungmetaller

Det tar cirka åtta sekunder att filtrera 71 cl vatten och detta görs genom att trycka ned filterenheten i vattnet med hjälp av din kroppstyngd. När filtret bottnar i flaskan, är det bara att skruva av korken och dricka!

Det som jag verkligen uppskattar med Grayls Geopress-filter, är att det finns ersättningsfilter att köpa lite mer än 300 kronor. Jag rekommenderar att du samtidigt som du köper huvudenheten, även inhandlar några extrafilter – de håller i tio år om du inte använder dem.

Själva filtret räcker till ungefär 250 liter vatten (350 användningar) och när tre år har gått, eller om du använt filtret flitigt och att det tar runt 25 sekunder att pressa ned, är det dags att byta.

Jag har provat filtret i andra miljöer än Brunnsviken (vilket är en helt värdelös plats att testa då vattenkvaliteten är usel) och jag måste säga att detta är ett av de bästa filter som jag någonsin har använt. Det är lite större än de där med sugrörsfunktionalitet, men som en vän i packningen, funkar detta perfekt och är rent fantastiskt.

Uppdatering:
Vi har nu provat filtret i en vattenpöl och ett mindre vattendrag med färskvatten och det skötte sig exemplariskt! Gott vatten från båda källorna och ingen magsjuka.

  • Kapacitet: 710 ml
  • Vikt: 450 gram
  • Storlek: 26,5 cm höjd, 8,6 cm i diameter

Jag köpte mitt vattenfilter av The General Prepper, som tar ungefär en tusenlapp för enheten. Självklart valde jag en taktisk färg (camo/svart), men den finns även i orange.

En reaktion på ”Test: Grayl Geopress Purifier”

  1. Alltid kul med dina tester av bra prylar! 🙂

    Har själv bland annat en Grayl Geopress och funderat på när man inte bör använda den. Vore jättekul om du exempelvis kunde hitta någon kunnig i området och intervjua i din podcast kring just vattenfiltrering och vad man måste tänka på, förutom olika filter för tungmetaller, protozoer, bakterier, virus etc. Om man har ett filter som tar det mesta, när är det fortfarande risker?

    I instruktionerna till Grayl står det exempelvis att den ej filtrerar blågröna alger (cyanobakterier), varav många är giftiga. Hur vet man när det är tillräckligt med alger för att vara farligt, och när är det ok att dricka? Kan man se det på vattnet, är det först när vattnet är grönt och slemmigt, eller går gränsen mycket tidigare än så?

    Filtret tar ej heller bort kvicksilver och läser man i VISS (https://viss.lansstyrelsen.se), står det följande avseende kvicksilver och kvicksilverföreningar:

    “Vattenförekomsten bedöms inte uppnå god status med avseende på kvicksilver (Hg). I Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2013:19) anges gränsvärdet för Hg i biota till 20 mikrogram per kilogram våtvikt (ug/kg vv). Gränsvärdet för Hg överskrids i alla Sveriges undersökta ytvattenförekomster; sjöar, vattendrag och kustvatten. Utsläpp av Hg har under lång tid skett i både Sverige och utomlands vilket lett till långväga luftburen spridning och storskalig atmosfärisk deposition.”

    Är det något man ens behöver reflektera kring vad gäller dricksvatten, eller är det först när det ackumuleras i flera led i näringskedjan det blir tillräckligt höga nivåer? Detsamma verkar gälla flamskyddsmedel, där det under Bromerad difenyleter går att läsa:

    “Vattenförekomsten bedöms inte uppnå god status med avseende på Bromerade difenyletrar (PBDE). I Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2013:19) anges gränsvärdet för PBDE till 0,0085 (ug/kg vv). Gränsvärdena för PBDE överskrids i alla Sveriges undersökta ytvattenförekomster; sjöar, vattendrag och kustvatten. Utsläpp av PBDE har under lång tid skett i både Sverige och utomlands vilket lett till långväga luftburen spridning och storskalig atmosfärisk deposition av dessa ämnen.”

    Är det något man ens behöver reflektera kring eller finns det filter som rensar detta?

    Vore kul om någon som är kunnig inom området kan utveckla vattenfiltrering, vattenkvalité, ekologisk och kemisk status, och om det finns några specifika ämnen i vattendrag som gör att man bör undvika dem helt, kan dricka i begränsad mängd, eller att det inte är några som helst problem.

    Tack för en bra blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *