Test: Grayl Geopress Purifier

Vår resa till beredskap här på bloggen började med ett test av Lifestraw Personal. Sedan dess har vi provat en del andra filter också där de flesta bygger på att vi ska suga i oss vattnet. Det funkar bra när det verkligen är kris på vattenfronten, men är något besvärligt när det kommer till “vardagsfiltreringen”.

Därför är det kul att vi har hittat Grayl Geopress Purifier som fungerar på ett helt annat sätt. Istället för att suga upp vattnet genom filtreringsenheten, pressas filtret ned genom vattnet; en process som bara tar några sekunder.

Själva huvudenheten kostar strax under tusenlappen och innehåller allt som krävs för att du ska skydda dig från:

  • Virus (filtrerar bort 99,99%)
  • Bakterier (filtrerar bort 99,9999%)
  • Protozoer (filtrerar bort 99,99%)
  • Microplaster
  • Kemikalier
  • Tungmetaller

Det tar cirka åtta sekunder att filtrera 71 cl vatten och detta görs genom att trycka ned filterenheten i vattnet med hjälp av din kroppstyngd. När filtret bottnar i flaskan, är det bara att skruva av korken och dricka!

Det som jag verkligen uppskattar med Grayls Geopress-filter, är att det finns ersättningsfilter att köpa lite mer än 300 kronor. Jag rekommenderar att du samtidigt som du köper huvudenheten, även inhandlar några extrafilter – de håller i tio år om du inte använder dem.

Själva filtret räcker till ungefär 250 liter vatten (350 användningar) och när tre år har gått, eller om du använt filtret flitigt och att det tar runt 25 sekunder att pressa ned, är det dags att byta.

Jag har provat filtret i andra miljöer än Brunnsviken (vilket är en helt värdelös plats att testa då vattenkvaliteten är usel) och jag måste säga att detta är ett av de bästa filter som jag någonsin har använt. Det är lite större än de där med sugrörsfunktionalitet, men som en vän i packningen, funkar detta perfekt och är rent fantastiskt.

Uppdatering:
Vi har nu provat filtret i en vattenpöl och ett mindre vattendrag med färskvatten och det skötte sig exemplariskt! Gott vatten från båda källorna och ingen magsjuka.

  • Kapacitet: 710 ml
  • Vikt: 450 gram
  • Storlek: 26,5 cm höjd, 8,6 cm i diameter

Jag köpte mitt vattenfilter av The General Prepper, som tar ungefär en tusenlapp för enheten. Självklart valde jag en taktisk färg (camo/svart), men den finns även i orange.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *