Test: Vevradio/nödradio

Under mitt uppvaknande som nybörjarprepper, insåg jag att det är otroligt viktigt att kunna lyssna på information från de samhällsorgan vilka har som uppgift att förmedla viktig information till allmänheten. Hesa Fredrik i all ära, men inget slår ju uppläst information via radio, eller hur?

Därför har vi nu inte mindre än två enheter i vår ägo som kan ta emot radiovågor och förmedla information via AM- och FM-bandet; en nödradio och en Nokia-telefon. Telefonen tänker jag berätta om i ett senare inlägg, nu tänkte jag dock fokusera på en riktigt bra och billig produkt; vevradion!

Utvecklingen av elektronikprodukter har varit fantastisk under några decennier, åtminstone för oss som är någorlunda intresserade av teknik. Pokémon Go med dess enorma energislukande, gjorde att de så kallade Powerbanks, fick ett rejält genomslag. Nu finns de i ett otal utföranden och det som är speciellt intressant är det faktum att de har letat sig in i ”vanliga ting” också.

Jag och min son utvärderar nödradion…

Nödradion (eller vevradion) som vi testat lite grann, bygger sitt hela koncept kring denna energibank. Till att börja med finns det inte mindre än tre sätt att ladda den på; genom vanlig el (det finns ett Micro USB-uttag där du kan ladda batteriet), solceller på radions ovansida, samt genom att veva fram energi.

Enligt bruksanvisningen behöver batteriet 10-12 timmars ljus för att bli fulladdat och om du vevar ordentligt i en minut, kan du lyssna på radio i fem minuter eller använda LED-lampan i ungefär en halvtimme. Ja, det finns såklart en LED-ficklampa i detta lilla underverk också!

Förutom att erbjuda ljus och radiomottagning via FM- AM- och någon slags ”Wide Band”, går det även att ladda sin mobiltelefon eller annan enhet som på något sätt kan laddas via USB. Tack vare gummitätningarna, är radion även relativt fuktsäker, varför det går att använda den även om det regnar ute.

På det stora hela känns detta som en robust produkt, trots sin ringa kostnad. Vi fortsätter att utvärdera radion och batteriet lite till och kommer förmodligen att posta ytterligare någon video så småningom när vi testat den mer.

Jag köpte denna nödradio på General Prepper där den gick lös på c:a 300 riksdaler. Väl värt pengarna tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *