Vikten av att förstå att du inte kan allt

Både jag och Patrik har många gånger förklarat att vi absolut inte är experter på något sätt när vi pratar i podden. Anledningen till detta är att det är så oerhört viktigt att förstå att det alltid, alltid finns något nytt att lära.

Det är oerhört viktigt att inte sätta sig på en hög stol, skratta åt nybörjare, förlöjliga och se ned på andras misstag och/eller försök till framgång gällande livet, prepping, beredskap eller vad som helst.

Därför delar vi mer än gärna med oss av våra misstag, våra brister och våra lärdomar till dig som orkar lyssna, läsa och titta.

En av mina absolut största svagheter när det kommer till hemberedskap, är första hjälpen eller sjukvård. Och därför är jag oerhört tacksam för möjligheten att få deltaga i en workshop som Preppa tillsammans Skarpnäck höll för ett tag sedan.

Temat var: Stoppa akut blödning och jag hade förmånen att få ta del av en hel del praktiska tips på just detta. Om du lyssnar på vår podd, är du nog medveten om hur pinsamt dålig jag är på just första hjälpen och därför kom denna workshop som en skänk från ovan.

Jag ska inte prata om vad jag lärde mig eller vilka tips som lärdes ut. Istället vill jag rekommendera att du omedelbart letar upp en förening eller någon som kan hjälpa dig att lära dig mer om första hjälpen; oavsett om det handlar om HLR eller att stoppa blödning.

För mig som inte gått någon kurs i någon slags räddning sedan min karriär som professionell dykare under 90-talet, var det extremt nyttig information som jag fick ta del av.

Jag fick lära mig så mycket nytt under denna workshop, att jag blev helt förbluffad. Och jag vet. Om du repeterat dina kunskaper inom detta område eller redan är expert, känns det säkert överflödigt. Men för mig blev det ett nytt uppvaknande både när det gäller kunskapen om förband, men även om användandet av tourniquet.

Om du som, liksom jag, har förbisett möjligheten att lära dig eller lära nytt gällande att stoppa blödning eller utföra HLR. Se till att göra det nu. Det tar inte speciellt mycket av din tid och du lär definitivt komma hem med en hel del nya kunskaper. Det gjorde jag i alla fall.

Tänk på att ta med dig en vän eller fem. Det kanske inte är du som kommer fram till en individ som behöver hjälp. Det kan ju vara du som ligger på marken och behöver akut, omedelbar hjälp.

Har du redan gått en HLR-kurs innan pandemin? Se till att gå en igen nu. Ta varje tillfälle i akt att bättra på dina kunskaper och färdigheter. Varje nytt tillfälle innebär ett nytt tillfälle att lära dig något nytt, eller bättra på något du redan kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *