Recension: Prepper’s Long-Term Survival Guide

Jim Cobb har pysslat med prepping ett bra tag; mer än 30 år. På den tiden hette det sunt förnuft och världen tedde sig lite annorlunda än nu, 2019.

När jag ”råkade” klicka hem boken Prepper’s Long-Term Survival Guide, gjorde jag inte det för att jag har planer på att bli helt självhushållande, utan snarare för att jag hade sett att många i den svenska prepperrörelsen rekommenderade den svenska versionen Prepparens guide: överlev på lång sikt.

Eftersom jag föredrar böcker på engelska, kunde jag därför inte hindra mig själv från att köpa originalet…

Eftersom jag är relativt ny till prepperrörelsen som sådan, har jag av naturliga skäl aldrig kommit i kontakt med Jim Cobbs verk tidigare, och därför har jag inte heller några förväntningar på boken över huvud taget.

Jag möts redan i början av en intressant genomgång av scenarion som har inträffat, sker i dagsläget och som eventuellt kan hända nu eller i framtiden. Gemensamt för samtliga är att de kan bli, eller har varit, omvälvande för mänskligheten. Alla möjliga händelser har en väldigt stor inverkan på det dagliga livet.

Efter att ha förklarat dessa scenarion och även belyst sårbarheten i våra samhällen, går Cobb vidare med att förklara hur vi ska klara oss på lång sikt. Det spelar ingen roll om Swedbanks skandalhärva resulterar i en ekonomisk kris eller om en solstorm träffar jorden med full kraft. När det går åt fanders med vårt vardagliga samhälle, är det den som har förberett sig, som överlever (längst)!

Efter denna lilla introduktion, följer elva kapitel med praktiska och finurliga tips på hur du kan klara dig bra under krisen eller om samhället kollapsar totalt. Cobb går även han efter en prioriteringslista som ser ut enligt nedan:

 1. Vatten: överallt finns vatten, men det finns inget att dricka
 2. Mat: hur du undviker en svältdiet
 3. Medicin: det finns en doktor i oss alla
 4. Hygien: att hålla sig ren i en smutsig värld
 5. Bibehåll värmen men var ”cool”
 6. Säkerhet: du kan aldrig försvara dig tillräckligt mycket
 7. Verktyg: den som överlever med flest verktyg vinner
 8. Överlev tristessen
 9. Byteshandel
 10. Att bygga en by/ett samhälle

Listan ovan representerar de olika kapitlen, där de första fem enligt mig är väldigt intressanta och passar bra även för oss i Sverige. Men för egen del börjar jag tappa intresset när författaren börjar prata om vapen i kapitlet om säkerhet. Jag kanske är naiv, men jag tror ändå inte att vi lever i riktigt samma klimat som amerikanerna när det kommer till att börja hytta med automatvapen då jorden går under.

Även om jag har börjat fundera på att studera och ta jägarexamen för att så småningom kunna skaffa en jaktbössa, betyder det inte att jag tänker använda den mot människor. Åtminstone inte i sinnesläget jag befinner mig i idag.

Prepper’s Long-Term Survival Guide är enligt mig en bra inspirationskälla till både erfarna, men också nykläckta preppers som söker någon slags visdomskälla. Även om jag bor i en lägenhet i storstan, tyckte jag att avsnittet om vatten och att leda om stuprören ned i källaren för vattenrening var rent genialiskt och väldigt inspirerande att läsa.

Nästa bok av Jim Cobb som ligger och väntar på mig, handlar om hans gör-det-själv-knep (50 stycken). Jag längtar dit!

Jag köpte den den engelska versionen (Prepper’s Long-Term Survival Guide) på CDON (Adlibris) för 134 SEK.
Den Svenska versionen (Prepparens guide: överlev på lång sikt ) finns även på till exempel Bokus för cirka 160 SEK.

2 reaktioner på ”Recension: Prepper’s Long-Term Survival Guide”

  1. Välkommen, kul att du hittat hit!
   Hoppas att du kommer att hitta fler intressanta inlägg! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *