Adventskalender, Lucka 20

Nu börjar vi närma oss julafton rejält. Och i och med detta, även vardagspreppings adventskalender. Vi har ett fåtal dagar kvar med tips eller råd för att stärka din prepping kvar, men självklart slutar vi inte där.

Igår körde vi vårt alldeles första vardagsprepping LIVE, där vi tillsammans med Jon från REKYL, Andreas (Urvaken) och Lotta Dalenius, diskuterade 2022 och vad vi vill göra under året för att stärka vår egen, våran närhets och rikets beredskap.

Men en enkel sak som du kan göra för att stärka familjens beredskap redan nu, idag, är att diskutera mötesplatser i händelse av en större eller mindre kris.

Samlingsplats för familjen 

När en kris inträffar kan det vara så att familjen inte är samlad på samma ställe. I våra ögon som familjefäder är den viktigaste saken vid en kris att samla ihop familjen.

En kris kan vara väldigt liten eller ganska stor. Behovet av en samlingsplats eller återsamlingsplats är lika relevant när ni kommer till ett nöjesfält på semestern, som att ha tydliga riktlinjer i hemmet. Var möts vi om vi kommit bort från varandra? Var ska vi ses om något allvarligt inträffar i hemmet och alla inte är på plats?

En kris kan medföra att kommunikationerna försvinner. Att ha kommit överens om olika samlingsplatser för familjen långt innan något händer kan underlätta för er att samlas igen. 

Inom militären kallas detta ÅSA – återsamlingsplats och man har alltid flera stycken planerade; ÅSA 1, ÅSA 2, ÅSA 3. Detta förfarande eller planerande kan ni ha inom familjen med.

Fundera över platser som är kända för alla i familjen och anpassa avstånden till dem beroende på barnens ålder och vuxnas möjlighet att förflytta sig.

Träna på att ta er till dem från olika ställen (till exempel från barnens skola, förskola eller andra ställen ni ofta är på). Tänk i steg och implementera dessa i familjen; ÅSA 1 träffas vi vid från 1-4 h efter att X har inträffat. Efter 4 h ses vi vid ÅSA 2 och så vidare.

Era förutsättningar och tankar sätter era ramar. Men ta tillfället i akt nu på morgonen att fundera över lämpliga återsamlingsplatser. Iscensätt olika scenarier, dokumentera dem och kommunicera samt öva dem tillsammans med de som betyder mest i ditt liv; familjen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *