Adventskalender, Lucka 19

Om det är en kris som redan har drabbat oss med ekonomiska följder, är det bristen på el i vissa delar av landet. Många hushåll drabbas oerhört hårt när det kommer till uppvärmningskostnad.

Det finns idag inte speciellt många hushåll som är oberoende av el när det kommer leveransen av värme eftersom allt kräver el för att fungera.
Så vad händer om krisen förvärras och vi drabbas av totala nedsläckningar? Då blir det kallt!

Värme i hemmet utan el

Söndag förmiddag är en perfekt tid att kolla igenom hemmets skrymslen och vrår efter undanstoppade ting. Se till att ni hittar (och äger) grundplagg för att hålla värmen i kroppen:

  • Sockor (tjocka och mysiga så att ni inte fryser om fötterna)
  • Mössor (väldigt mycket av kroppsvärmen försvinner om vi inte har något på huvudet – gäller även inomhus)
  • Underställ/långkalsonger
  • Flera lager av kläder
  • Handskar

Listan ovan känns nästan som en packlista inför en fjälltur. Men på samma sätt som vi skyddar oss mot kyla utomhus, kan vi självklart applicera när det börjar bli kallt inomhus.

Se till att identifiera ställen där det drar kallt och täta dessa om draget kommer av en brist i tätning. Känn efter hur stor skillnad det är i värme (nu när det är varmt i hushållet) när du sitter nära ett fönster eller en dörr. Se till att ha möjlighet att skapa värmeslussar genom att till exempel hänga upp en tjock pläd framför dörren eller fönstrena.

Fundera också på om ni redan har, eller bör införskaffa en värmekälla som drivs av bränsle. Det finns mängder av sådana på marknaden:

Tänk dock alltid på att sörja för god ventilation när du använder värmare där det sker förbränning. Vid all förbränning förbrukas syre, vilket vi måste ha för att överleva. Vid ofullständig förbränning utvecklas kolmonoxid, vilket är direkt livsfarligt att inandas en längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *