Adventskalender, Lucka 18

Vi har redan pratat om brandsäkerhet och vikten att känna till flyktvägar i hemmet. Men det är viktigt är att verkligen göra analysen.

Dagens lucka handlar därför om ditt hem, nödutgångar i närheten och flyktvägen ur ett hem som kanske måste lämnas väldigt snabbt.

Nödutgångar/flyktvägar i ditt hem 

Ta tillfället i akt när du är ledig, och kanske hemma med familjen, att kritiskt kolla igenom er bostad. Vad händer om det börjar brinna i hemmet. Hur ska familjen bete sig då?

Var finns brandsläckare och var tar ni vägen om ni måste utrymma? Kanske bor ni i en lägenhet högt upp? Hur tar ni er i så fall ut om det brinner i trapphuset?  
Har ni husdjur i hemmet? Finns det isåfall en plan för hur de ska utrymmas på ett säkert och snabbt sätt? 

Se till att anteckna inköpslista på saker som ni saknar, dokumentera även brister i flyktplanen som behöver åtgärdas. Sätt en plan för inköp och åtgärder och se till att exekvera den!

Martin: I mitt hem har vi tre utrymningsvägar; ett fönster ut mot gatan, fönster samt balkong mot innergård och självklart då trapphuset. Flykt genom trapphus är självklar – vi tar inte hissen om det brinner utan springer raskt ned för trappan.

Om något av fönster/balkong behöver användas, behöver två saker tas i beaktande. Antingen finns räddningstjänsten med stegar, eller så måste vi tillse flyktvägen själv och då handlar det om 12 meter ned till asfalt eller stentrottoar. Jag har fortfarande inte köpt någon repstege eller dylikt men kommer att göra det inom kort.

Kontentan med detta är; när du gjort din plan, exekvera den när det kommer till inköp. Att kunna fly från ett brinnande hem är den absolut första preppen. Brinner hela lägenheten, behöver du inga konserver, vattendunkar eller frystorkad mat. Det enda du behöver, är att ta dig ut på ett säkert sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *