Adventskalender, Lucka 7

Inget är så gott som nybakat bröd, eller hur? Och då menar vi inte nödvändigtvis att du ska springa ned till snabbköpet och handla bake-off, utan att baka eget bröd!

Både Martin och Patrik formligen älskar att baka, och speciellt bröd! En bra prepp är att kunna baka sitt eget bröd inte bara vid en kris utan också i vardagen. Bröd du bakar själv är både mycket godare och färskare än de du köper som extra plus är det också mycket billigare. För varje limpa du skapar, ökar du din förmåga och förståelse för jäsprocess och gräddning.

Har du aldrig provat att baka bröd själv kan du första gången göra det enkelt för dig och köpa ett paket brödmix, till exempel på Lidl. Där finns det tre-fyra olika sorters mix som kostar strax under 15 kr – för det får du två stycken limpor. Till dessa brödmix behöver du bara tillsätta vatten. Ett enkelt första sätt att testa baka bröd själv. Brödmixen håller ett år enligt deras märkning och lämpar sig därför bra till att ha i krisförrådet.

Efter att du har testat detta och märker att det inte vara något svårt, finns det en stor uppsjö olika möjligheter för dig gå vidare med ditt brödbak. Du kan baka med torrjäst, färsk jäst eller fixa din egen jäst med hjälp av frukt. Du kan också börja baka surdegsbröd – det hittar du flera inlägg om här på bloggen eller på Youtube [Del1, del2, del3].

Sätt av en stund i vardagen och baka något. Är du duktig på att baka med torr- eller färsk jäst, kanske du ska planera att starta en vildjäst, eller kanske baka bröd med väldigt lång hållbarhet (Hardtack)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *