Då var det dags att prata om mat igen. I inlägget för vecka 2, gick vi igenom hur ett sunt och välfyllt skafferi kan se ut. Nu är det dags att påbörja en buffert till skafferiet.
Vi kallar det den för din egna lilla matbutik!
Fyll på din egna lilla matbutik – Mat 2
Det här är på ett sätt ett väldigt enkelt uppdrag, men samtidigt kan det vara utmanande på olika plan. Dels kan det vara svårt att ha råd att köpa in en till buffert på en gång. Och dels kan det vara svårt att hitta utrymme.
I vårt fall har vi bufferten utspridd i flera olika plastlådor som vi har skjutit in under garderober. Se bara till att du minns var du har dina lådor och vad du har i dina gömmor!
Som exempel i skafferiet (nivå 1) pratade vi om socker, krossade tomater, ris, pasta, olja och konserverade grönsaker. Lek med tanken att vi då i skafferiet har:
- 2 kg strösocker
- 3 brukar krossade tomater
- 1 kg ris
- 1 kg pasta
- 1 liter rapsolja
- 3 burkar majskorn
Perfekta saker att även ha i ”Din egna lilla matbutik”! Förslaget är att nu öka upp din befintliga mängd mat och börja fylla på bufferten så att du även har:
- 2 kg strösocker
- 9 burkar krossade tomater
- 5 kg ris
- 5 kg pasta
- 3 liter rapsolja
- 9 burkar majskorn
Detta innebär att du börjar få rejält mycket råvaror, uppdelat på två ställen. Tanken är att när tomaterna tar slut i skafferiet, ”handlar” du tre nya från Din egna lilla matbutik. Och nästa gång du handlar på riktigt, fyller du på din butik.
I vårt hushåll har vi anammat denna metod sedan innan pandemin och vi känner att det är otroligt skönt. Dels för att vi i princip aldrig behöver sticka till kvartersbutiken för att köpa någon basvara som vi glömt handla. Men också för att vi får mycket bättre koll på vad vi omsätter och hur ofta vi behöver handla krossade tomater till exempel.
Ovan nämnda matvaror är endast exempel. Fyll din matbutik med det som du vet att ni använder ofta. Det kan vara kaffe, te, potatismjöl eller vad som helst. Tänk också på vad det är du köper de gånger du måste till kvartersbutiken. Kanske det är något som saknas i Din egna lilla matbutik?
Att göra:
- Skriv en lista liknande den som du gjorde vecka 2. Fyll denna med saker som ni alltid behöver och som ni använder ofta
- Anteckna vilken vara du behöver de gånger du måste ”panikhandla” – ska det kanske vara i Din egna lilla matbutik kanske?
- Sprid ut inköpen över flera veckor, kanske månader så att du inte drabbas negativt rent ekonomiskt
Så har vi gjort sedan några år tillbaka.
Det gäller även hygienartiklar och till städ så att det alltid finns grejor hemma.
Sen håller jag lite extra koll på vad som säljs billigt och i vilken affär och sen knatar jag dit med min shoppingvagn och handlar det vi behöver utifrån x-pris. Passar på att utöka förrådet (butiken) med sådant vi behöver som säljs till x-pris.
På så vis får jag oftast också ihop mina dagliga 6000 steg.
Har fortfarande sviter efter coviden jag fick 21 och var nära att sätta tofflorna och då är dessa promenader och sysselsättning bra för mig. Är ju också pensionär och lite nytillkommen när det gäller ”prepping” och då har jag passat på att titta på lite äldre avsnitt på Youtube som ni sänt och även håller på att lyssna igenom äldre poddavsnitt på eftermiddagarna för att få lite mer hum om vad prepping kan handla om.
Vad kul att höra!
Smart tips med vardagsmotion och att handla samtidigt 🙂
Tack för att du följer och lyssnar!