Det stora vevradiotestet 2020

För lite mindre än ett år sedan, publicerade jag två inlägg som jag kallade ”Stort test av vevradio”, där jag testade ett mindre antal radioapparater efter mer eller mindre lyckade kriterier.

Men det var och är oerhört många som uppskattade dessa genomgångar av nödradio och därför beslöt jag och The General Prepper att göra om testet, men med många fler apparater och med lite mer finslipade kriterier.

Inte mindre än fjorton radioapparater har jag därför testat hårt, intensivt och grundligt. Allt för att hjälpa till att förmedla insikt i vad som funkar för dig som funderar på att skaffa sin första enhet, eller kanske vill uppgradera till något bättre.

Inte nog med att jag har vevat dynamo i sammanlagt två timmar och tjugo minuter. Jag har dessutom lyckats skriva det längsta inlägget på bloggen någonsin – över fem tusen ord!

Därför släpper jag lös allt här och nu. Jag hoppas innerligt att du finner en radio som passar dig.

Test av mottagning
Genomgång av funktioner

Lyssna gärna på min podcast också där jag pratar lite om mina erfarenheter samt vad jag tycker att du ska tänka på när du köper din första (eller andra) vevradio.
Vardagsprepping podcast #3 – Den med vevradio

Tillvägagångssätt och förklaringar

Det är inte helt enkelt att testa en nödradio på optimalt sätt, men vi tycker att vi har plågat dem ganska väl, på många olika sätt. Vissa tester är självklara och andra har vi hittat på själva för att ge lite verklighetsanknytning till scenariot.

Urladdningstestet

Här valde vi att inte bara låta radion vara på, utan att ytterligare plåga vevradion med att ha lampan igång också. Tanken är att scenariot skulle motsvara ett där du kanske sitter illa till, eventuellt i ett skyddsrum, och att du i ett sådant utsatt läge förmodligen känner trygghet i att ha närområdet upplyst.

Vevtestet

Detta moment utfördes för att ge en realistisk bild av hur det är att veva fram energi som räcker en lång stund. Som konsument läser du ofta hur mycket en minuts vevande ger i form av energi. Men i en verklig kris där du behöver ha radion igång för att inte missa några uppdateringar krävs det mer. Hur det känns att veva nödradion i tio minuter och hur mycket du får för ansträngningen är två saker som vi har tänkt på som vi anser viktiga

Mottagningstestet

En annan sak som vi hade i tankarna när vi planerade testet, är huruvida det går att ta emot radiosignaler under jord. Vid en mindre kris, är det förmodligen inga problem så länge du sitter i villan eller lägenheten. Men vad händer om du måste utrymma ditt hem och kanske söka skydd i ett skyddsrum under mark?
Därför testade vi samtliga nödradio i tre nivåer:

  1. I källare, cirka tre meter under markplan
  2. I parkeringsgarage under en fastighet, cirka sex meter under mark
  3. I Stigbergsgaraget, Stockholm vars lägsta punkt är mellan 15-20 meter under berg

Det stora vevradiotestet 2020

HR-032

Om du är på jakt efter en synlig vevradio med en skön formfaktor, kan detta vara rätt enhet för dig. Med de viktigaste funktionerna på plats, levererar den bra prestanda till ett riktigt vettigt pris.

Urladdningstest från full laddning

Med lampan påslagen och radion inställd på 103,3 MHz (hörbar men låg volym), kämpar radion på i 17 timmar innan den går i dvala.

Vev, ergonomi

Formen på nödradion gör att den känns ganska skön att hålla i när jag vevar. Knappen i änden på veven känns också bra och när jag vevar upplever jag motståndet i dynamon som något lätt. Tummen och handen mår bra även efter tio minuters frenetiskt vevande.

Vevtest

Efter att ha vevat energi åt radion i 10 minuter, visar den full laddning. Men den klarar bara av 48 minuters ljus ackompanjerat av radio P4, sen dör den.

Laddning med solceller

När denna signalgula radio har fått uppleva en svensk vår med sol och molnighet i tre timmar, klarar den 20 minuter med radio och lampa påslaget.

Test av mottagning

  • 3 meter under jord är mottagningen bra och rösterna hörbara.
  • 6 meter under ytan är det lite svårare att få någon mottagning, men det går efter några försök.
  • 15-20 meter nere i Stigberget får jag inte in någon mottagning alls. Men med hjälp av att trycka antennen mot parkeringsgaragets sprinkler-ledning går det trots allt att höra sändningen.

Användande

Enheten har ganska små knappar men tack och lov har de vit text så att det går att läsa vad de är till för. Det går att använda både vanliga AAA-batterier och det inbyggda, laddningsbara batteriet, vilka går att komma åt på undersidan. För att byta det medföljande batteriet krävs dock en liten stjärnmejsel.

Fakta

  • Storlek: 155 x 75 x 46 mm
  • Batteri: 2000 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 270g
  • Funktioner: Vattentät (IPX 3), LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för användning som powerbank, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

En överlag bra nödradio som känns riktigt robust i formen. Att den är vattentät och har bra kapacitet på batteriet (som går att byta) ger plus i kanten. En smidig, duglig radio till förvånansvärt bra pris som gör att den passar bra i din krislåda!

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

MD-090

I prisklassen under 500 kronor, stärker denna enhet din krisberedskap med sina fiffiga funktioner. En skön formfaktor gör att den känns naturlig att hålla i. Modellen finns även i rött utförande.

Urladdningstest från full laddning

Det är ett fasligt sorl i garderoben under en lång tid då över tio radioapparater trängs och testas. MD-090 kämpar på med radio P4 och LED-belysning i ungefär 12 timmar innan den slocknar och tystnar.

Vev, ergonomi

Tack vare sin mjuka plast på kanterna och en relativt bra och liten formfaktor, känns den riktigt skön att hålla i. Det känns inte speciellt mycket i händerna efter tio minuters vevande, vilket är ett bra betyg.

Vevtest

Från läget när nödradion somnat in, vevar jag dynamon i tio minuter och belönas med en timme och tio minuters radio och ljus. Riktigt bra utbyte av energi!

Laddning med solceller

Tillsammans med andra apparater i testet, får enheten njuta av det svenska, växelvisa molniga vädret under tre timmar. Resultatet blir att det går att lyssna på radio och använda LED-belysningen i 50 minuter.

Test av mottagning

  • -3 meter: I källaren är det ganska bra mottagning, lite skrap i ljudet
  • -6 meter: ingen mottagning
  • -15 till -20 meter: ingen mottagning alls förrän jag sätter antennen mot sprinklarsystemet, då uppnås hörbarhet

Användande

Vevradion ger dig möjlighet att använda vanliga AAA-batterier som komplement till det laddningsbara, utbytbara. Andra saker som talar till apparatens fördel är arbets- eller läsbelysningen, vilken skänker ett ordentligt sken.

Fakta

  • Storlek: 157 x 74 x 53 mm
  • Batteri: 2000 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 310g
  • Funktioner: Vattentät (IPX 3), LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio, läslampa/arbetsbelysning, möjlighet att använda vanliga batterier
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

Det är emellanåt lite svårt att ställa in rätt kanal på grund av den snäva skalan samt att reglagen är lite känsliga. Men annars är detta en riktigt bra nödradio med en skön form. Stort plus för möjligheten att använda vanliga AAA-batterier och den uppfällbara läslampan som det möjligt att läsa ur favoritboken mitt under elavbrottet – bra prepping!

Radion finns att köpa hos The General Prepper (finns även i röd färg)

HY-018WB

Detta är en radio som påminner ganska mycket om MD-090 till utseendet. Själva formen är snarlik och funktionerna likaså. Ett bra val för en prepper som behöver en allt-i-allo-enhet.

Urladdningstest från full laddning

Efter att ha laddat upp radions batterier fullt, utsätter vi den för samma vidriga plåga som alla andra; att ligga i garderoben och spela upp musik och prat från P4 samtidigt som lampan är påslagen. Förvånande nog, kämpar nödradion på i hela 22 timmar innan den säckar ihop.

Vev, ergonomi

Själva apparaten känns helt OK att hålla i, men när jag påbörjar tiominuterspasset att veva, känner jag ganska snart att motståndet i dynamon är väldigt högt. Det känns tungt att veva samtidigt som knoppen på veven är liten och svår att hålla i på ett förtjänstfullt sätt. Av någon anledning skaver pekfingret också mot radion när jag vevar.

Vevtest

Det visar sig dock att smärta och tungt motstånd belönas. Efter att ha vevat i tio minuter, kan vi njuta i en timme och tio minuter av radio och ett upplyst rum.

Laddning med solceller

Tre timmars växlande molnighet enligt svenskt manér, ger samma effekt som tio minuters vevande; en timme och tio minuters radio och ljus.

Test av mottagning

  • -3 meter: som väntat, klarar sig radion bra i källaren. Ganska bra mottagning och ett sjysst ljud.
  • -6 meter: tyvärr får vi ingen mottagning i garaget en bit under markytan
  • -15 till -20 meter: ingen mottagning här heller såklart, även om jag provar att trycka antennen mot metallen på sprinklersystemet

Användande

Det här är en bra vevradio. Tack vare läslampan och möjligheten att använda vanliga AAA-batterier som komplement, gör den till en allsidig apparat som passar bra i din beredskap.

Fakta

  • Storlek: 155 x 75 x 46 mm
  • Batteri: 2000 mAh Li-ion
  • Vikt: 270 g
  • Funktioner: Vattentät (IPX 3), LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio, läslampa, möjlighet att använda vanliga batterier
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

Trots en tung dynamovev, gillar jag denna radio. Möjligheterna är stora när det kommer till kraftkällor och laddning. Det enda som drar ned betyget en smula är de analoga rattarna för att ställa in radiofekvensen.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

MD-088+

En något billigare vevradio för sommarstugan eller som en extra backup för den kostnadsmedvetne preppern.

Urladdningstest från full laddning

Som alla andra tävlande, får denna enhet njuta av att bli fullt uppladdad innan vi slänger den till vargarna. Vevradion står ut att leverera radio och ljus i ungefär 12 timmar, sen slocknar den. Det verkar dock finnas lite kräm kvar i den då den fortfarande går att använda som ficklampa.

Vev, ergonomi

Stort motstånd i dynamon. Även om själva radion är behaglig att hålla i samt att vevknoppen är lite skönare, känns det inte så värst bekvämt att veva i tio minuter. Men det är å andra sidan få radioapparater förunnat.

Vevtest

Efter att ha kämpat på i tio minuter, kan vi klämma ut lite mer än 40 minuters radio och ljus.

Laddning med solceller

Solbad kanske är att ta i. Men energin från solen surplar radion i sig. Resultatet bli 40 minuters aktivitet med ljud och ljus innan den somnar in igen.

Test av mottagning

  • -3 meter: här låter radion bra med god mottagning
  • -6 meter: svagt brus av mottagning, men inget hörbart
  • -15 till -20 meter: konstiga signaler hörs, men inget som jag förstår. Samma om jag använder metallen på garagets sprinklersystem

Användande

Överlag så är detta en OK vevradio. Det är lite pilligt att få in P4 med rattarna och den funkar inte jättebra under mark. Men som en nödradio i sommarstugan eller villan, funkar den perfekt!

Fakta

  • Storlek: 146 x 61 x 77 mm
  • Batteri: 2000 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 300 g
  • Funktioner: Vattentät (IPX 3), LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

Trots en del mindre nackdelar såsom de känsliga rattarna för justering av radio samt den något korta livslängden på batteriet, är radion helt OK, speciellt om du redan har en annan nödradio.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

MD-088

Förmodligen sveriges mest sålda vevradio då den är är lagom billig och uppfyller grundkravet att ta emot radio.

Urladdningstest från full laddning

Som väntat, håller den här lilla vevradion i sig en bra stund med laddningen som är från fabrik. Räkna med lite under 11 timmars kapacitet.

Vev, ergonomi

Helt oväntat kniper den här radion högsta betyg när det kommer till ergonomi. Veven är lite oval och avlång, vilket gör att den passar bra i handen. Det känns även naturligt att hålla i radion när vi vevar febrilt.

Vevtest

Efter att ha vevat ordentligt i tio minuter, får vi njuta i ungefär en halvtimmes radioprat tillsammans med en upplyst garderob.

Laddning med solceller

Tre timmars eftermiddagssol hjälper inte vår lilla radio att bli speciellt pigg. Den visar inga tecken på att vilja vakna. Enligt tillverkaren ska enheten bli fulladdad efter tolv timmar i solen.

Test av mottagning

  • -3 meter: I vår källare funkar radion utmärkt. Visserligen sprakar det i mottagningen ibland men det är fullt möjligt att lyssna på sändningarna
  • -6 meter: I garaget faller den dock till korta och har ingen mottagning
  • -15 till -20 meter: ingen mottagning

Användande

Radion har ganska små rattar, vilket gör det lite utmanande att hitta rätt station. LED-lamporna ger dock ett hyfsat bra ljus, åtminstone i beckmörker. På undersidan finns en lucka till batteriet, vilket möjliggör batteribyte (det ser dock ganska komplicerat ut då det är väldigt trång i utrymmet).
Radion ser vattensäkrad ut, men då batteriluckan känns lite sladdrig, litar jag inte på att den klarar ett bad.

Fakta

  • Storlek: 128 x 60 x 40 mm
  • Batteri: 1000 mAh (utbytbart)
  • Vikt: 226g
  • Funktioner: 3 LED-lampor, AM/FM/WB-radio
  • Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro för laddning av radio
  • Ladding: Via USB Micro, dymamo eller solceller

Sammanfattning

En billig nödradio som passar lågbudget-preppern. Förvänta dig dock inga underverk, eller mottagning långt ned under jorden för den delen heller.

Radion finns att köpa hos The General Prepper (finns även i kamouflagefärg).

MD-097

Ekonomivarianten för dig som preppar för en kris men också gillar lite skönt radiosorl på stranden.

Urladdningstest från full laddning

Vi passar på att ladda upp radion fullt ut innan vi spelar sönder radion med ”Vi går och fiskar” under tiden vi lyser upp en hel garderob. Efter lite över nitton timmar, ger den här ljudliga trekanten upp och somnar in.

Vev, ergonomi

Trots sin udda form, känns radion ganska behaglig att hålla i. Veven skänker ett lättare motstånd och även om enheten emellanåt känns lite klumpig att hålla i, är känslan helt OK efter tio minuters vevande.

Vevtest

Tio minuters halvskönt vevande utmynnar i en timme och tjugo minuters radioskval på lagom volym tillsammans med en sjysst upplyst garderob.

Laddning med solceller

Tack vare den vinklade (och relativt stora) solcellspanelen, suger enheten i sig tillräckligt med energi för att klara av ytterligare en och en halv timmes leverans när det kommer till radio och ljus. Imponerande!

Test av mottagning

  • -3 meter: klockrent ljud och bra mottagning
  • -6 meter: aningen brusig mottagning, men helt OK
  • -15 till -20 meter: väldigt brusig mottagning, men fullt hörbart, även utan att koppla antennen till metallröret i byggnaden

Användande

En riktigt robust och bra vevradio som har i princip allt du kan tänka dig. En väl tilltagen solcellspanel som levererar bra med energi, utbytbart batteri samt möjligheten att använda vanliga AAA-batteri. I mörkret är det lite svårt att se vilka knappar jag ska använda eftersom de är svarta med stansade, svarta tecken.

Fakta

  • Storlek: 202 x 90 x 80 mm
  • Batteri: 4000 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 490 g
  • Funktioner: Vattentät (IPX 3), LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, AUX-ingång
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

En given radio för budget-preppern med lite högre budget. Funkar solklart både i bunkern som på stranden och är ett bra val i din krislåda!

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Eton FRX3+

Sedan Etons flaggskepp FRX5-BT gick ur tiden, har många letat efter en ersättare. Trots att FRX3+ inte har den enorma solcellspanel som ”storebror” hade, skulle jag vilja påstå att detta är rätt väg att gå.

Urladdningstest från full laddning

Efter att ha laddat upp denna best fullt ut, håller den ljus och ljud stadigt i tjugoåtta (28) timmar! I vår bok är det helt fantastiskt bra prestanda för en radio med ett 2600 mAh batteri.

Vev, ergonomi

Någon hos Eton har tänkt efter ordentligt. Knoppen på veven har nämligen två storlekar; en liten och en lite större. Detta innebär att vevandet inte bara passar alla åldersgrupper, utan även möjliggör att kunna alternera mellan de två punkterna för att variera hållningen och på så sätt slippa ”vevutbrändhet”. Motståndet upplevs som något trögt, men det går alldeles utmärkt att veva sig varm i tio minuter ändå.

Vevtest

Det varierande arbetet att veva i tio minuter gör att vi kan njuta av musik, prat och ljus i nästan en och en halv timme. Och det låter riktigt bra!

Laddning med solceller

Trots avsaknaden av den enorma panelen som FRX5 hade, lyckas ersättaren FRX3+ lapa i sig tillräckligt med energi för att spela musik och lysa upp vardagen i hela en timme och fyrtiofem minuter.

Test av mottagning

  • -3 meter: det råder ingen tvekan om att FRX3+ trivs alldeles utmärkt i källaren. Bra mottagning och skönt ljud.
  • -6 meter: lite brus i ljudet men klart och väl hörbart
  • -15 till -20 meter: utan hjälp från vattensystem eller något annat, får vi in P4 längst ned i berget. Det låter inte bra, men det hörs väl!

Användande

FRX3+ har så många finesser och lösningar att den blir en favorit ganska snabbt. Batteriet är oslagbart och levererar absolut bäst resultat i testet. Något jag reagerar på är dock valet av USB mini istället för micro som idag är något av en standard. Det kanske verkar petigt, men som prepper måste du ju säkerställa att du har fler kablar än den som följer med och USB mini tillhör som sagt inte längre standarden.

Fakta

  • Storlek: 147 x 175 x 66 mm
  • Batteri: 2600 mAh (utbytbart)
  • Vikt: 420 g
  • Funktioner: LED-lampa med rödljus, larmsignal, AM/FM-radio, upplyst display
  • Kontakter: USB mini för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, AUX-ingång, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB mini

Sammanfattning

En riktigt bra vevradio som är väl värd pengarna. Det enda som saknas för att ge full pott är möjligheten att använda vanliga batterier. Annars är detta en solklar kandidat till inköpslistan och ett mycket bra sätt att öka din hemberedskap!

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Eton Scorpion II

En favorit tack vare sin litenhet och sin robusta känsla.

Urladdningstest från full laddning

Trots det lilla batteriet som sitter i enheten, lyckas vi klämma ut elva timmars radioprat och ljus. Lampan fortsätter att funka i ytterligare sju timmar efter det.

Vev, ergonomi

Handtaget till veven känns skönt att hålla i även efter tio minuters konstant vevande. Däremot har jag svårt att hitta ett bra grepp i själva radion, men jag ser det som en mindre nackdel.

Vevtest

Efter tio minuters vevande presterar skorpionen lite mer än en halvtimmes aktivitet.

Laddning med solceller

Tre timmars solljus blandat med molnighet gör att enheten klarar av ungefär två timmars ljud och ljus.

Test av mottagning

  • -3 meter: funkar mycket bra i källaren. Enheten har ett behagligt ljud med lite mer djup.
  • -6 meter: lite djupare ned i vårt garage får vi klar mottagning, dock med lite sprak i ljudet.
  • -15 till -20 meter: ingen mottagning förrän jag håller antennen mot sprinklersystemet som går igenom garaget

Användande

Scorpion II är en mycket behaglig liten nödradio vilken har alla komponenter som behövs. Pluspoäng för kapsylöppnaren som sitter behändigt placerad på undersidan och det robusta spännet vilket du kan använda för att hänga radion i tältet eller i bältet. LED-lampan lyser väldigt starkt och hjälper dig enkelt att hitta i mörkret.

Radion har även öppningsbar batterilucka och riktiga kontakter för batteriet, vilket borde underlätta byte om det skulle behövas.
Knapparna för hantering av volym och inställning av kanaler och så vidare är gjorda i svart gummi utan tydliga markeringar, något som gör livet svårt för någon med “gammelsyn”, vilket undertecknad lider av.

Fakta

  • Storlek: 164mm x 69mm x 48 mm
  • Batteri: 800 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 301 gram
  • Funktioner: Vattentät (IPX 4), LED-lampa, AM/FM-radio, kapsylöppnare
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

En klar vinnare i kategorin mindre vev/nödradio. Förutom de svårlästa knapparna, är detta ett litet underverk som varje seriös prepper bör ha i krislådan, väskan (Go Bag) eller i bilen.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Eton FR1

En väldigt liten vevradio som får plats i en stor handflata. Radion har ett hölje av hårdplast som verkar tåla tuffa tag.

Urladdningstest från full laddning

Kämpar på ruskigt länge, mer än ett helt dygn trots att vi plågar den med ljus och radio P4. Klockan stannar någon stans runt 26 timmar!

Vev, ergonomi

Det är något med formfaktorn samt hur själva handtaget för veven är utformat då jag redan efter tio minuter börjar känna av lite smärta i händerna. Knoppen är hård och motståndet i dynamon är ganska starkt.

Vevtest

Efter att ha vevat i tio minuter lyckas vi pressa ur radion ytterligare 30 minuters radio, efter det funkar bara lampan.

Laddning med solceller

Enheten har inga solceller.

Test av mottagning

  • -3 meter: i källaren är ljudet helt OK, mindre störningar uppkommer beroende på hur antennen riktas.
  • -6 meter: här är ljudet märkbart påverkat, men blir någorlunda klart om antennen riktas rätt.
  • -15 till -20 meter: inget annat än vitt brus hörs, oavsett hur vi försöker.

Användande

Med ett fåtal digitala knappar, är nödradion mycket lätt att använda. Displayen är liten, men visar information tydligt med hjälp av intern belysning. Ljudet ur den lilla högtalaren är ganska tydligt, åtminstone när det kommer till tal, vilket är bra då det är talad information som är viktig i ett nödläge. Enheten är dessutom utrustad med en ingång för headset, vilket är mycket bra.

Fakta

  • Storlek: 140 x 66 x 60 mm
  • Batteri: 2000 mAh
  • Vikt: 255 g
  • Funktioner: LED-lampa, larmsignal, AM/FM/WB-radio
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev) eller via USB micro

Sammanfattning

En väldigt trevlig liten vevradio som förutom finesserna nämnda ovan, även har funktioner för väckning via alarm. Frånvaron av solceller kan ses som en nackdel, men det vägs upp av det större batteriet.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Eton FRX2

Påminner om ”lillebror” FR1 både till formen och känslan, men har mindre batteri och istället möjlighet till att ladda via solceller.

Urladdningstest från full laddning

Skillanden i batterikapacitet jämfört med FR1 är påtaglig. FRX2 orkar med ungefär tolv timmar innan den går i dvala när det kommer till radiomottagningen. Lampan funkar fortfarande.

Vev, ergonomi

Känns nästan precis som FR1 i trögheten att veva samt känslan i armar efter tio minuter.

Vevtest

Efter att ha genomlidit ytterligare ett pass av dynamo-träning om tio minuter, levererar enheten nästan exakt en timmes radioskval och ljus. Sen dör nödradion men lampan fortsätter att lysa.

Laddning med solceller

FRX2 får bada i lite vårsol på balkongen och kan efter tre timmar prestera 50 minuters radio innan den lägger av. Lampan lyser fortfarande såklart.

Test av mottagning

  • -3 meter: i källaren är ljudet helt OK, mindre störningar uppkommer beroende på hur antennen riktas.
  • -6 meter: här är ljudet märkbart påverkat, men blir någorlunda klart om antennen riktas rätt.
  • -15 till -20 meter: inget annat än vitt brus hörs, oavsett hur vi försöker.

Användande

Som sagt. Detta är i princip en annan variant av FR1 och upplevs som nästan exakt samma radio. Inställning av radiokanaler sköts här dock genom att snurra på ett vred, vilket ändå är digitalt. Du riskerar med andra ord inte att missa kanalen på grund av en analog, oprecis skala.

Fakta

  • Storlek: 137 x 64 x 61 mm
  • Batteri: 1000 mAh (utbytbart)
  • Vikt: 250 g
  • Funktioner: LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio
  • Kontakter: USB mini för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB mini

Sammanfattning

En mycket bra fickradio som passar både i bilen och i lägenheten. Möjligheten till att ladda med solceller känns bra, men den viktigaste skillnaden mellan FR1, är det utbytbara batteriet.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Eton Sidekick

Ännu ett val för de som är nyfikna på ersättaren till FRX5. Här är dock fokus riktat mot en rejäl arbetsbelysning.

Urladdningstest från full laddning

Trots att enheten har samma batteri som FRX3+, håller den betydligt kortare tid innan den somnar in. Cirka 18 timmar håller den innan ljus och radio slocknar och tystnar.

Vev, ergonomi

Knoppen på veven är ganska taggig, förmodligen för att ge ett bra grepp. Men det känns också ordentligt i fingrarna, vilket känns efter ungefär fem minuters vevande. Dynamon verkar väl anpassad då den är riktigt trög om du vevar för långsamt, men känns perfekt vid korrekt hastighet (cirka två varv per sekund).

Vevtest

Tio minuters ihärdigt vevande ger 23 minuters radio och ljus.

Laddning med solceller

Efter ett avslappnande sol- och molnbad i tre timmar, får vi ut ytterligare 50 minuters radio.

Test av mottagning

  • -3 meter: som väntat riktigt bra mottagning och ett rent, behagligt ljud.
  • -6 meter: aningen brusig mottagning, men helt OK
  • -15 till -20 meter: väldigt brusig mottagning, men hörbart, även utan att koppla antennen till vattenrören i byggnaden

Användande

Detta kan vara enheten som har allt. Bra batteri, upplysta knappar samt display, god mottagning , blåtand och möjlighet att koppla in sin gamla bandspelare (AUX-ingång) för leverans av kassettnostalgi.

Fakta

  • Storlek: 181 x 148 x 59 mm
  • Batteri: 2600 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 612 g
  • Funktioner: Vattentät (IPX 4), LED-lampa, arbetsbelysning, larmsignal, AM/FM-radio, Bluetooth
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, AUX-ingång, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

En rejäl vevradio som funkar bra på stranden, i verkstaden och självklart som en nödradio. Arbetsbelysningen levererar verkligen på alla cylindrar! En klar vinnare och ett måste i krislådan om du har en större budget för din prepping.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Powerplus Falcon

En LED-lykta med vevradio inbyggt i konceptet.

Urladdningstest från full laddning

Radion och den kraftiga lampan kämpar på i ungefär tolv timmar innan den slocknar.

Vev, ergonomi

Veven har en ganska liten knopp att hålla i, vilket gör att den känns aningen svår att greppa. Ändå känns den skön och tillsammans med det goda greppet som lamphuset skänker, känns det bra att veva.

Vevtest

Efter att ha vevat de tio minuter som står på schemat, lyckas enheten ge mig 16 minuters radio och kraftig belysning.

Laddning med solceller

Tyvärr är solcellspanelen alldeles för liten för att göra någon skillnad i vårt molniga och mörka land. Även efter tre timmar ute i solen, vaknar den inte till liv.

Test av mottagning

  • -3 meter: brusigt ljud
  • -6 meter: ingen mottagning
  • -15 till -20 meter: ingen mottagning hur jag än försöker

Användande

På grund av att det inte finns någon utfällbar antenn, klarar denna nödradio inte av några som helst utmaningar under jord. Att ställa in rätt kanal är också en lite utmaning i sig, eftersom radion endast har en knapp för att scanna.

Fakta

  • Storlek: 190 x 80 x 80 mm
  • Batteri: 1200 mAh (3 X 400 AAA laddningsbara)
  • Vikt: 280 g
  • Funktioner: LED-lykta (2 lägen), larmsignal, AM/FM-radio
  • Kontakter: ingång för laddning, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via kabel (Powerplus egna kabel)

Sammanfattning

En OK vevradio/lampa. Nackdelarna är att sladden för laddning måste vara den som följer med samt att det inte finns någon utdragbar antenn. Fördelen är att enheten drivs av tre vanliga, uppladdningsbara AAA-batterier.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Powerplus Lynx

En liten och behändig radio med relativt många funktioner.

Urladdningstest från full laddning

Efter att ha laddat upp nödradion från fabrik, klarar den av cirka tio timmar av radioprat och ljus. Sen är den stendöd.

Vev, ergonomi

Veven erbjuder ett ordentligt motstånd, något som brukar betyda högre laddning. Veven känns OK men då radion är ganska liten och har en unik form, är det svårt att hitta ett komfortabelt grepp om den under tiden.

Vevtest

Efter tio minuters vevande får jag njuta av lite mer än en timmes radioprat och ljus från enheten.

Laddning med solceller

Som alla andra radioapparater, får lynxen också bada i det svenska solljuset. Det räcker för ungefär 45 minuters lyssnande på radio och ljus.

Test av mottagning

  • -3 meter: ganska bra ljud och mottagning
  • -6 meter: väldigt svårt att få in hörbar signal
  • -15 till -20 meter: ingen signal kan tas emot, hur jag än försöker

Användande

Förutom att enheten inte har USB som laddsätt, utan en helt egen kabel, upplever jag den som en ganska OK radio. För nödsituationer kanske aningen plastig, men överlag en bra enhet.

Fakta

  • Storlek: 74 x 153 x 55 mm
  • Batteri: 300 mAh (utbytbart)
  • Vikt: 300 g
  • Funktioner: LED-lampa, AM/FM-radio
  • Kontakter: ingång för laddning, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via kabel (Powerplus egna kabel)

Sammanfattning

En sjysst sommarstugeradio. Enda nackdelarna är att det krävs en speciell kabel för att ladda (inte USB) samt det svagare batteriet som sitter i radion.

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

Sangean MMR80

En riktig hjälte när det kommer till nödradio. På alla sätt.

Urladdningstest från full laddning

Från att ha laddat nödradion helt full med kraft, håller den sig lite mer än 16 timmar innan den säckar ihop.

Vev, ergonomi

På vevhandtaget sitter en aningen liten knopp att hålla i, vilket gör det lite svårt att få grepp om den. Själva radion är lätt att finna ett grepp om, men vevens storlek gör att fingrarna känns utmattade lite snabbare.

Vevtest

Efter att ha kämpat med veven i de tio minuter som jag satt som mål, levererar radion ljud och ljus i över en timme; 67 minuter för att vara exakt.

Laddning med solceller

Efter ett skönt solbad i tre timmar, får vi ut lite mer än en timmes användning av radion.

Test av mottagning

  • -3 meter: bra mottagning utan några som helst störningar
  • -6 meter: i garaget känns det också som att vi får mycket bra mottagning
  • -15 till -20 meter: här stoltserar den taiwanesiska radion med att vara den enda enheten som direkt levererar bra mottagning utan några som helst problem. Förmodligen tack vare den rejält tilltagna antennen

Användande

Vevradion har stora, tydliga knappar på sidan, en stor display och bra ljud vilket är några av de mest uppenbara fördelarna. Den ganska stora solpanelen och en lättillgänglig batterilucka där jag enkelt kan byta batteriet, är andra positiva saker som jag vill lyfta fram.

Fakta

  • Storlek: 152 x 70 x 84 mm
  • Batteri: 850 mAh Li-ion (utbytbart)
  • Vikt: 392 g
  • Funktioner: Automatisk avstängning efter 90 minuter, LED-lampa, larmsignal, AM/FM-radio
  • Kontakter: USB micro för laddning av radio, USB A för laddning av externa enheter, ingång för hörlurar
  • Laddning: Dynamo (vev), solceller eller via USB micro

Sammanfattning

Radion har ett bra format, levererar utmärkt mottagning i alla situationer. Det enda jag längtar efter just nu, är en uppdaterad version med ännu större batteri! En hög standard för din krisberedskap och väl värd pengarna om du bygger din egen krislåda!

Radion finns att köpa hos The General Prepper.

11 reaktioner på ”Det stora vevradiotestet 2020”

  1. Har väntat på en Sangean som jag beställde i mars, men där leveransen skjutits upp ett par gånger pga ej kommit in i lager. Igår fick jag mejl att den är på väg hem. Kändes ännu bättre när läste testet. Tack för bra test!

    1. Hejsan!
      Tack för kommentaren 🙂
      Jo, Sangean och Eton är onekligen vinnare i alla test. Men lustigt med leveranstiden som du skriver, varifrån har du beställt? Hoppas att radion kommer till dig snart i alla fall!

  2. Först. Sen kommentar. Jag vet.
    Jag kom av en tillfällighet över den här sidan men måste säga att ingen radio i testet imponerade på mig. Kanske fångades resultatet dåligt i videon.

    Jag letade upp min ”kinaradio” (Baofeng) som inte varit i laddaren sedan i juni. Den spelar fm-bandet med klar stark signal ca 3 meter under jord och det med den erkänt mediokra originalantennen (utbytbar). I skrivande stund har jag dessutom bevakat två frekvenser samtidigt – assistanskåren och något bygge i stan – i snart tre timmar och batteriindikatorn är oförändrat på topp, trots att det alltså gått ett halvår sedan senaste laddningen. Utöver detta kan jag själv sända på 136-174/ 400-480 MHz (går enkelt att utöka något) och radion har en inbyggt lampa som går att ställa mellan fast sken och blinkande.

    Den här radion köpte jag för under 300kr en gång i tiden. Den används oftast under +150 mil långa bilresor som kommunikationsmedel med andra bilar på resan. Min exemplar har gjort många sådana resor och batteriet har alltid presterat enastående väl. Jag skulle argumentera för att den är en avsevärt bättre nödradio än de ni skriver om här. På minussidan är givetvis batteriet är den del av bakstycket och går inte att ersätta med något annat. Å andra sidan kan batteriet beställas separat för ett mindre belopp. Och så finns det ju alltid powerbanks och solcellsladdare.

    Nu är det en Nissan i Skärholmen på 2.8 ton som har problem och därför kallar man på en större bärgare. Bil ”fyra sex” har dessutom inte svarat på anrop på en stund. Nä, det är mer underhållande att lyssna på Skansens radio men såhär dags är det ganska tyst där.

    Klart slut!

    1. Hejsan!
      Tusen tack för din kommentar 🙂
      Baofeng har jag hört många preppers prata om, men jag har aldrig kommit till skott att utvärdera någon av deras radio. Med de egenskaper som du lyfter fram, kvalar den kanske inte in i kategorin vevradio som sådan, men är ju verkligen intressant ändå, speciellt som den går att använda för att sända (misstänker dock att det finns en legal aspekt att ta hänsyn till här).
      Vilken modell har du och finns någon liknande att köpa idag? Baofengs hemsida hade en del att erbjuda 🙂

  3. Jag har en Baofeng uv-5r men jag tror att det finns många liknande varianter från Baofeng. Den legala aspekten är väl att inte sända på effekter och frekvensen som kräver amatörradiolicens. Du kan ställa radion att sända på en effekt som motsvarar en vanlig walkie talkie och hålla dig inom de ”öppna banden”. Det är legalt och kräver ingen licens. I nödfall behövs emellertid ingen licens för att sända. Pratar vi om nödradio och nödsituationer så är allt tillåtet. Sen kan man alltid skaffa sig en amatörradiolicens och sända på bäst man vill.

    Jag förstod relevansen av vev- och/eller solcell i det här sammanhanget men jag gav mig in i det ändå. Jag misstänker att en typisk vevradio skulle i en nödsituation ha en kortare livslängd än min ”kinaradio” (som dessutom är stöttålig och något vattenskyddad).

    Det ska nämnas att det finns betydligt bättre produkter än Baofengs på marknaden om man verkligen vill ha kvalitet eller är intresserad av radio rent allmänt. De kostar också betydligt mer.

  4. Hej, bra recension! Jag är dock ute efter en vevradio i formatet campinglampa/lykta. Den enda jag hittar efter lite googlande är Powerplus Falcon, det dåliga med den tycker jag är dels att det krävs en specialkabel för laddningsfunktionerna samt att ska man ha den som powerbank så kan den bara ladda via veven, alltså inte via batteripaketet.
    En fördel med Falcon är att batterierna är uppladdningsbara AAA så blir batterierna dåliga över tid är det bara att byta, samt jag tror i nödfall kan man stoppa i alkaliska batterier för att få radion att fungera.

    Har du möjligtvis fått nys på en en vevradio i campinglampsformatet?

  5. Jag missade ju totalt att du hade med Falcon i ditt test, sorry. Men, jag har hittat en och till lite otroligt pris, får se om den verkar bra när den kommer, egentligen betalar jag gärna mer för ett känt märke känt för bra kvalitet men men, denna var ju så billig ändå.
    Den finns i lite olika namn på tex Amazon och andra sidor men cdon.se hade den till 50-60% rea. Jag köpte den i gul men den finns i vit kvar, kolla in den här:

    https://cdon.se/sport-outdoor/vevradio-och-campinglampa-i-ett-laddas-via-dynamo-solcell-usb-p37006172

    Recension på youtube här: https://youtu.be/2ZNLabAzvdY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *