Min B.O.B. del 1

En BOB, eller Bug Out Bag, är den där väskan som ska finnas till hands när du beslutar dig för att lämna hemmet och fly till ett säkrare ställe. Även om det bästa scenariot vid en eventuell kris är att redan befinna sig på ett säkert ställe där det finns tillgång till vatten och förnödenheter, är det inte alla som är välsignade med en sådan möjlighet.

Innehållet i en väska av detta slag varierar från individ till individ men bör täcka dina behov för att ta dig från hemmet till den plats dit du har satt ditt sikte. De som har förberett sig längre än vad jag har gjort, har som mål att nå sin BOL (Bug Out Location); en sommarstuga, ett fritidshus eller något annat boende som är bättre förberett för en kris.

Eftersom jag för tillfället inte har identifierat någon BOL, är förmodligen innehållet i min ryggsäck aningen spretigt, något som jag ser som ett kvitto på att planeringen inte är 100% för mig ännu. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter så här långt. Eftersom jag är nybörjare, finns det säkert luckor i min planering och saker som jag har missat, men det är ju därför det finns ett kommentarsfält längst ned 🙂

Jag är en individ som väldigt gärna hämtar inspiration från andra och därför började jag att leta efter checklistor, inköpslistor och tips i största allmänhet när det kom till att bygga ihop min utrustning. Allt började med en Excel-fil som jag försökte bygga kring komponenterna för överlevnad: hopp, syre, vatten, värme och föda. I ett tidigare inlägg, skrev jag ju om dessa, och eftersom vi bor i ett land som har varierande (läs urkasst) väder, lade jag till värme i kalkylen också.

Min Excel-fil muterade dock snabbt till att bli både en inköpslista med länkar, ett förrådsregister och ett anteckningsblock med intressanta artiklar på internet. Jag ska försöka städa lite i den så småningom och sedan tänkte jag publicera den här för allmän beskådan.

I denna första del tänkte jag dock börja med att belysa komponenterna ”hopp” och ”vatten”, eftersom de står högst upp på prioriteringslistan.

Hopp

Den här är lite knepig eftersom det kan vara svårt att finna hopp i en katastrofal eller på annat sätt otäckt utmanande situation. Själv finner jag att bilder på min familj ger mig glädje; det är både bilder från min barndom och bilder på min fru och son. Bilder är i alla fall bra eftersom de går att kopiera, tar liten plats och går att plasta in så att du kan ta fram och titta på dem även när det störtregnar.

Motsatsen till hopp är hopplöshet, och beroende på hur djup känslan är, kan den kanske botas genom tidsfördriv. Därför kan en kortlek, en liten bok med roliga historier eller ett kompakt sällskapsspel hjälpa till att höja moralen också. Skippa dock barnets iPad eller den bärbara Nintendo-konsolen – elektronikprylar med batteri är trevliga ända tills batterierna tar slut.

Om ni är fler som beger er ut på en resa mot ett säkrare liv, kan ni såklart också hjälpa varandra genom att berätta historier, skämt eller bara prata med varandra. När magen börjar bli tom är det lätt att bli grinig och deprimerad; se då till att hjälpas åt så att inte de negativa tankarna sprids. Humör är lika smittsamt som ett luftburet virus.

Vatten

Vår kropp består av c:a 65% vatten och denna underbara kemiska sammansättning används dels för att reglera temperaturen i kroppen, skölja bort föroreningar ur vårt system men också se till att blodet är lagom tunt (det består av c:a 92% vatten). Lider du av vätskebrist, riskerar du med andra ord få för tjockt blod, vilket kan påverka hjärtat.

Samtidigt som det är lätt att förbereda sin BOB med vatten, finns det också en ganska stor utmaning då varje liter vatten väger ett kilo. Då det rekommenderas att du tillför kroppen 3 liter vatten dagligen (varav ungefär hälften vanligtvis erhålles ur den mat vi äter), bör du med andra ord bära med dig två liter om du ska färdas i en dag. Detta innebär att om du behöver färdas i tre dagar, måste du räkna med sex kilo ”extra” i packningen. Har du packat ryggsäcken med frystorkad mat, blir det ännu mer, eftersom du förmodligen behöver tillsätta vatten i tillagningen.

För att säkra upp tillgången till vatten, har jag i varje väska därför kompletterat med ett vattenfilter samt vattenreningstabletter. I Sverige skryter vi om att vi har rent vatten, men jag skulle personligen aldrig få för mig att börja bälga i mig H2O från en okänd å eller ett stillastående vattendrag utan att försäkra mig om att jag gjort det så drickbart som möjligt.

Jag återkommer säkert i frågan när jag har läst, tänkt och testat mer saker, men tills vidare ser packningen ut enligt nedan när det kommer till hopp och vatten:

NamnAntalKommentar
Kortlek1I ”Ziploc”, plastpåse
Foton?Lamineras
Vattenflaska – 1,5L2PET med dricksvatten (lång hållbarhet)*
Lifestraw Personal1Renar ca 1000L – köpt på General Prepper
Vattenreningstabl.501 tablett/L – köpt på General Prepper

*Byter ut dessa klumpiga flaskor mot något bättre under tidens gång, men nu funkar det bra tack vare det låga priset.

Vad har du i din ”BOB” för att säkra upp hopp och vätska?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *