Börja förbereda dig, del 1

Idag finns det en hel drös med utmärkta bloggar och informationskällor i vårt land som fokuserar på förberedelse eller prepping. Om du nu har hittat hit på egen hand så vill jag direkt göra klart att jag inte alls är något proffs på prepping. Däremot vill jag dela med mig av mina upptäckter och fynd på min resa till att bli förberedd.

Om du surfar runt lite, kommer du nog upptäcka att det krävs en del av dig som individ för att kunna börja konsumera den information som internet erbjuder. Eftersom jag själv är en nyvaken amatör när det kommer till krisförberedelser, så vill jag dela med mig av det som jag tycker är de viktigaste grunderna.

Jag har säkert ”fel” i en del av mina tankesätt, men det jag tycker är det absolut viktigaste i prepping eller förberedelse, är att man faktiskt gör något. Och att man har det viktigaste på plats.

De livsviktiga, mänskliga behoven kan man rangordna i tid enligt de 3 treorna som berättar hur länge vi överlever utan dessa oerhört viktiga komponenter:

 • 3 minuter utan syre
 • 3 dagar utan vatten
 • 3 veckor utan mat

Jag läste dock någonstans att det fanns ytterligare en extremt viktig ”trea” och den handlade om viljan att överleva, känslan av hopp. Den ingrediensen klarar vi oss inte utan mer än i tre sekunder, sen är det en snabb enkelriktad resa nedåt. Det bästa är dock att ju mer förberedda vi är, desto längre kan vi hålla vårt hopp vid liv.

Syret kan vi som individer inte heller rå för eller åtgärda speciellt enkelt i en kris, så jag går rakt på det som jag tycker är absolut viktigast; vatten.

Den mänskliga kroppen kräver egentligen inte så mycket tillförsel av vätska. Rekommendationen är att vi som individer ska räkna med att vi behöver tillföra våra lekamen ungefär 2 till 2,5 liter rent vatten om dagen. Därför är det enkelt att avrunda detta uppåt till en trea till; tre liter om dagen, inkluderat vatten för hygien såsom tandborstning och renhållning av smutsiga delar av vår kropp. Vissa källor säger att vi behöver mellan 3 till 4 liter vatten om dagen (inklusive vatten för matlagning).

Självklart varierar behoven mellan olika individer, men det som är väldigt viktigt att tänka på är att en kropp som utsätts för hård belastning, kommer att svettas mer och därför kräva mer tillförsel av vatten. Samma sak gäller för arbete i höga temperaturer eller i för varm klädsel.

Om det skulle vara så att strömmen går eller du får en varning om en kommande kris, se till att fylla så många kärl som möjligt med vatten. Fyll badkaret, kastruller, PET-flaskor, stekpannor och tomma blomkrukor. Även om vattnet blir dåligt snabbare i öppna kärl, kan du med fördel använda det till underhållning av er hygien.

I en riktigt allvarlig kris, kan det vara värt att tänka på att vattnet i toaletten (alltså i tanken där du vilar ryggen) förmodligen går att använda (om du nu inte spolade i onödan). I Sverige använder vi ju nämligen dricksvatten i alla våra rör, oavsett ändamål. Personligen skulle jag ändå rena vattnet från toalettstolen med reningstabletter…

När det gäller lagring av vatten, är det vanligt att rotera sitt förråd två gånger om året; en gång kring jul / nyår och en under sommaren. För den som vill ha hjälp att komma ihåg, rekommenderas de två högtiderna midsommarafton samt julafton eller nyårsafton. Gör det till en del av din högtid att byta ut vattnet i dina dunkar och glöm inte att använda det vatten du häller ut under sommaren till vattning så att du inte slösar på det i onödan!

Som kärl rekommenderas tio- eller tjugolitersdunkar vilka du fyller och låter stå svalt och mörkt. Dunkarna som rymmer 10L är dock att föredra eftersom de är ganska behagliga att bära – det är ju bra om du orkar lyfta dem och hälla ur dem också!

Köptips:
10L Vattendunk – Jula 49,90:- / st
10L Vattendunk – Biltema 49,90:- / st
Biltemas plastdunkar är godkända för förvaring av dricksvatten (Uppfyller EU direktiv enligt 1935/2004), vilket kanske är att föredra. Jag har dock dunkar från Jula i källaren för tillfället.

I nästa del av ”Börja förbereda dig”, tänkte jag visa hur jag har börjat min lagring av mat. Vi ses igen!

5 reaktioner på ”Börja förbereda dig, del 1”

 1. Kul att läsa! Tack för bra starttips.

  Apropå syre är luftfiltrering och munskydd något rätt basalt man preppar för där det är risk för skogsbränder. 🙂

  1. Hejsan och tack för kommentaren! 🙂
   Se där, nu har vi lärt oss något nytt! Eftersom vi bor i ”storstan” så har den tanken aldrig slagit mig. Men det är så sant som det är sagt. Andningsskydd fyller många syften, oavsett om man behöver röra sig bland folk i en pandemi, ta sig bort ifrån en skogsbrand eller röra sig genom nedrasade byggnader.
   Tack för att du läser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *