Börja förbereda dig, del 2

I mitt första inlägg i denna serie, berättade jag ju om det som är allra viktigast att börja ”bunkra” när det kommer till förberedelserna att klara sig en längre tid utan elektricitet. Den mänskliga kroppen klarar sig inte alls länge utan att vi dricker, och därför ska vatten stå allra högst upp på listan över nödvändigheter för alla som börjar preppa.

Personligen gick jag såklart inte alls enligt den ordningen utan började ju som sagt med att preppa knivar och saker för utflykter i skogen, men av förklarliga skäl. Men eftersom jag ser en tilltagande skara läsare som besöker bloggen nu, måste jag ju berätta om hur ”man” bör börja sin förrådsplanering – inte hur jag gjorde när jag tänkte fel!

För att avhandla vattensituationen; i mitt hushåll är vi 3 personer och två katter. I förrådet står nu 100 liter färskvatten (relativt svalt och mestadels i mörker). De tio dunkarna är uppmärkta med datum för påfyllnad och bör enligt mina beräkningar räcka i ungefär tio dagar, förutsatt att vi hinner fylla badkar och övriga kärl med bruks- och hygienvatten innan rören blir tomma.

Nu till maten då. Vi måste ju äta lite då och då också för att inte tyna bort, även om det ryktas att Ghandi fastade i tre veckor… Vi har därför börjat att fylla vårt matförråd med konserver av olika slag, konserver innehållande mat som vi tror att vi kommer att känna igen. Jag skriver inte ”tycka om” eftersom jag misstänker att vi kommer att bli besvikna den dag vi sätter oss och smakar.

Men jag tror att det är viktigt att inte ändra kosten alldeles för mycket då jag misstänker att den mänskliga magen är långsam på att vänja sig vid nya matvanor. Det räcker förmodligen med att vi kommer att behöva minska intaget av näring för att vi ska riskera att bli påverkade. Därför finns det till exempel inga linser och inga kikärtor i burkar ännu – vi äter inte detta idag, och vi tycker inte om det, även om dessa ingredienser är både näringsrika och nyttiga.

I en diskret flyttkartong, har jag börjat att jag samla mat som har någorlunda lång hållbarhet. Jag är ingen expert på konserver, men jag tycker ändå att de ”bäst före”-datum som står på metallburkarna, är väldigt korta. Jag har för mig att de höll betydligt längre förr i tiden. Kanske är det vårt konsumtionssamhälle som har kortat hållbarheten på konserverna, eller så är det det faktum att jag inte läste lika frenetiskt på bottnen eller på locket efter datum förr i tiden.

När det kommer till dokumentation av matförrådet, har jag mycket att lära mig fortfarande. I nuläget försöker jag sortera konserver och förpackningar i datumordning, så att jag på något sätt kan bli påmind om när det är dags att smaka på de ”utgångna” maträtterna och köpa nya, rotera.

Personligen föredrar jag ett enkelt Excelark där jag skriver ned de olika maträtterna, vilken typ av förpackning de befinner sig i, antal och självklart också utgångsdatumet (bäst före). Jag har under senare tid dock kommit till insikt att jag nog behöver skriva hur mycket varje vara innehåller också, oavsett om det handlar om kalorier eller vikt. Exempel nedan, även om jag behöver fylla på med mer fakta:

TypNamnFörpackningAntalUtg. datum
PastaRavioliKonserv120-02-01
Smak/näringBuljong, kycklingFolie120-11-28
SoppaGulaschKonserv221-05-01
SoppaÄrtsoppaKonserv221-05-01
DryckTeKartong2522-01-04
KöttCorned beefKonserv122-05-01
GrönsakerMajsKonserv322-07-01
FiskTonfisk 3-packKonserv123-09-15

Jag vet att jag har mycket att lära. Men jag känner mig ändå ganska stolt över att min hjärna har börjat vakna när det kommer till förvaring och dokumentation. Jag misstänker att det inte är så värst många Stockholmare som tänker längre än ICA Nära, Foodora eller Über eats såhär år 2019.

Så snart som jag har kommit på ett bra system att katalogisera mat, tänker jag dela med mig till dig. Min blogg är ju till för dig som, liksom jag, inte är en fullvärdig prepper ännu, men som tänker steget längre och förbereder sig för något som kanske kommer. Någon gång. Någon dag.

Har du något bra tips på hur jag kan förbättra min överblick av matförrådet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *