Helena Söderblom har länge varit en författare som vi på vardagsprepping har uppskattat. Författarkarriären startade med skönlitterära När världen slocknar, fortsatte med När fjället tystnar och för bara några månader sedan släpptes faktaboken Tänk som en prepper, vilken var riktad till ungdomar.
No rest for the wicked! Det är dags igen för boksläpp och den här gången är det en faktabok för vuxna. Klara Krisen har underrubriken ”En överlevnadsguide för hemmet, jobbet och resan”, vilket borgar för en gedigen bok i sann vardagsprepping-anda.
I sina tidigare böcker, har Helena litat på sin förmåga att leverera spännande och intressant fakta för de yngre, där vi häpnat över lekfullheten att väva in beredskapstänk i en ungdomlig förpackning. Och eftersom vi har följt med längs resan, blir Klara krisen speciellt intressant då vi nu får ta del av hennes kunskap som hon har samlatpå sig i arbetslivet.
Helena jobbar ju nämligen med krisberedskap på heltid, fast för företag och organisationer. Så i den här boken, riktad till vuxna, får hon möjlighet att skina på ett helt nytt sätt. Och det gör hon!

Första delen av boken är en exemplarisk uppvisning av pedagogik där jag som läsare får lära mig hur kriser uppkommer, hur människor kan bete sig och framför allt varför det är så viktigt att förbereda sig i form av planering och övning för att skapa ett slags inre beslutssystem.
Resten av boken är ren och skär hemberedskap som tar avstamp i MSBs broschyr Om krisen eller kriget kommer. Och här lyckas Helena förmedla en fördjupning och fortsättning där broschyren slutar. Efter att ha läst klart boken, känner jag att det här faktiskt är den perfekta följeslagaren till Om krisen eller kriget kommer för den nyblivne vardagspreppern.
Kapitlen är korta och går fort att konsumera. Och det jag verkligen uppskattar är sammanfattningen i varje kapitel där det finns uppgifter för individen som verkligen vill komma igång med sin beredskap. Tre enkla rubriker gäller här: ”Att göra och kolla upp”, ”Att köpa” och ”Att kunna”.
Efter 102 sidor, vilket torde handla om cirka en timmes läsning, får du en robust handlingsplan för att gå från en etta till en fyra i vår skala för självskattning* . Det här är en lättläst, mycket givande och bra bok för dig, eller kanske någon du känner, som vill vidga sina vyer och bli en del i Sveriges robusthet. En bok för den blivande vardagspreppern med andra ord!
*Vardagspreppings skala för självskattning av sin beredskap går från 1 till 10. En etta är någon som inte har något alls för sin beredskap, en fyra klarar sig i en vecka och 10 på skalan är en fiktiv människa som inte behöver någon tjänst från samhället i stort.
Boken tillhandahölls av Semic Förslag. Tack för god läsning! 🙂