Test av Gerber Freescape Camp Saw

Vi har länge använt en lite mindre handsåg för att dela upp vildved och den funkar för ändamålet. Men i vår resa mot friluftsliv och förberedelse, är det en sak vi har lärt oss om utrustning – det finns alltid ett bättre alternativ.

Vi fick möjligheten att låna en lite annorlunda såg av The General Prepper; Gerbers Freescape Camp Saw. Detta är en hopfällbar såg som när vi vecklar ut den, är som en helt vanlig såg!

Den här sågen väger inte mycket och får plats i ryggan enkelt. Med en längd (ihopfälld) på lite mer än 30 cm och en vikt på lite mer än 400 gram, är den det perfekta resesällskapet i skogen.

Väl ihopfälld, känns sågen stabil. Handtaget är i någon slags gummi, varför det känns helt OK att såga även om fattningen är mindre än andra såghandtag jag är van vid.

Eftersom själva ramen på sågen lutar svagt uppåt från klingans start mot handtaget, möjliggör det sågning i olika tjocklekar av virke. Själva bladet är dessutom utbytbar mot andra i samma längd, till exempel detta från Clas Ohlson.

Bladet som medföljer sågen är som skapt för kapning av vildved. Det formligen äter sig in i det torra trädet och sprutar sågspån ned på marken. Det tar inte många sekunder innan vi har kapat en nästan decimetertjock stock.

Även om sågen förmodligen klarar större tjocklekar på ved, känns det som att den är skapad för ved runt 10 cm, kanske några centimeter till. Samtidigt är den ju som sagt väldigt kompakt.

Det enda som drar ned betyget en smula, är priset. För den snåla smålänningen i mig, är 750 kronor lite för mycket. Samtidigt borgar ju Gerber för ordentlig kvalitet och om det är något jag har lärt mig så här långt, är det att kvalitet måste få kosta lite mer!

Gerber Freescape Camp Saw fick vi låna av The General Prepper som säljer den för 739 kronor. Du kan besöka produkten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *