Att preppa för karantän

Nu är det nya Coronaviruset förmodligen i allas medvetanden. Covid-19, vilket är den officiella benämningen, är ett otäckt virus på många olika sätt. Den allra värsta egenskapen är dock kanske den långa inkubationstiden (tiden mellan smittotillfället och insjuknande) samt ovissheten om huruvida det smittar även under själva inkubationstiden. Länk till Folkhälsomyndigheten.

Jag lyssnade igår på Podcasten The Prepper Website Podcast (avsnitt 624) där Todd Sepulveda i början av avsnittet pratade en stund om just covid-19 och hur viktigt det är att preppa för något så grundligt som att stanna hemma under karantän.

Självklart vaknade prepper-hjärnan hos mig och jag började metodiskt gå igenom vad det skulle innebära för mig och min familj. Och för att cementera tankarna, delar jag i vanlig ordning med mig till er, kära läsare. Kanske kan ni få lite nya idéer ni med?

Ni som läser bloggen vet redan att jag började preppa för ett TEOTWAWKI-scenario (The End Of The World As We Know It) för skojs skull. Zombier var på tapeten då. Sedan lärde jag mig mer om samhällets sårbarhet och utökade förberedelserna till att omfatta långa elavbrott, ekonomisk kollaps och kaos i staden jag bor i.

När covid-19 nu nästan står vid vår dörr, har preppandet återigen skiftat fokus. Och för att återgå till introduktionen och inspirationen från The Prepper Website Podcast; har vi allt som vi behöver för att klara oss en eller kanske två månader instängda i vår lägenhet? Vad kommer att hända i samhället som vi behöver ta hänsyn till?
Jag ska försöka dokumentera scenariot så omfattande som möjligt utifrån mina tankar.

1. När ”buggar vi in”?

Att bugga in, innebär ju att ta sig hem, låsa dörren och försöka rida ut stormen, eller oroligheterna. I ett scenario helt utan el eller annan viktig samhällsinfrastruktur har jag planerat för cirka en vecka innan det är dags att leta sig bort från staden.

Men hur ser det ut i ett scenario där allt funkar men där vi av hälsoskäl väljer, eller uppmanas att hålla oss hemma? Då blir det betydligt enklare, men samtidigt svårare.

Personligen väljer jag att stanna hemma så fort det är uppenbart att viruset befinner sig i landet och när kontrollen över det har förlorats. Självklart följer vi också myndigheternas råd om karantän om dessa skulle utlysas först.

2. Kan jag fortsätta jobba?

Även om samhället och livet förmodligen stannar upp under en längre tid och att vi kanske kan få ta del av smittbärarpenning från Försäkringskassan, finns det för mig personligen goda förutsättningar att fortsätta jobba. En full inkomst kan göra stor skillnad om det visar sig att vi måste hålla oss hemma mer än en månad.

Om ditt arbete till stora delar utförs vid en dator, finns förmodligen möjlighet att fortsätta arbetet någorlunda normalt även om du har satt dig i karantän. Kontrollera gärna med din arbetsgivare hur de ser på saken.

3. Har vi tillräckligt med förnödenheter?

Med förnödenheter menar jag egentligen mat och övriga förbrukningsvaror som till exempel toapapper, tandkräm, bindor och kattsand. Under den senaste tiden har jag förstärkt förråden med följande:

  • Toapapper för en extra månad (cirka 20 rullar för vår familj), vi har nu för cirka två månader
  • Tvål 2 X 6-pack Barnängen
  • Extra tuber med tandkräm (tandborstar har vi tillräckligt för ett helt år redan)
  • Desinficerande våtservetter
  • Duschgel

Mat:

Vi har redan ett ganska bra lager av mat, och tillsammans med det som vanligtvis finns för vardagsmaten i hushållet, står vi oss ganska bra. Vi har dessutom en hel del frystorkad mat som räcker mer än två veckor.

För att komplettera ytterligare, gör vi ytterligare inköp av:

  • Mjöl
  • Salt
  • Socker
  • Krossade tomater
  • Pasta
  • Köttfärs

Skulle det krisa, har vi även smör, ägg och mjölk i frystorkat format att tillgå.

Annat som behöver ses över:

  • Bindor, tamponger
  • Tvättmedel
  • Sköljmedel
  • Diskmedel

Det viktigaste är egentligen att säkerställa att du inte behöver ge dig iväg för att handla om karantän blir ett faktum. Ta i lite extra när det kommer till tidsspannet, sikta gärna på två månader om möjligt.

Glöm inte husdjuren!
Om du har husdjur, vet du säkert redan ungefär hur ofta du behöver handla deras foder. Gör ett extra inköp nu!
Eftersom vi har katter, har jag kompletterat med:

  • En extra 10kg påse torrfoder
  • Extra 10kg kattsand

Om du har hund, fundera på hur du ska göra med toalettbesöken. Om du har en liten hund, kanske du kan vänja den vid att också gå på inomhustoa?

4. Vad händer om jag måste ge mig ut bland folk?

Jag tänker undvika detta så långt det går. Men om jag ändå måste bege mig ut i samhället, har jag bunkrat upp med lite skydd i form av:

  • Engångmasker: 3M 9332 P3 (FFP3-klassade)
  • Halvmask: 3M 7500 med extra partikelfilter 6035 P3 (FFP3-klassade)
  • Skyddsglasögon (ska bytas mot 3M Solus)
  • Vinylhandskar, engångs

Tänk på att kassera engångsskydden efter användning. För information om hur du tar av dig handskar utan att vidröra potentiellt smittad yta, kan du kika på denna pdf-fil.

5. Hur överlever vi varandra?

Som alltid när det kommer till att förbereda sig inför långvariga kriser, gäller det att hoppet uppe. Vi måste därför se till att ha sällskapsspel, filmer, pussel, böcker och annat som får oss att kunna fokusera på något annat.

Vi behöver se till att skaffa nya rutiner som alla är med på. Det omfattar städning, matlagning, diska och tvätta. Det är bra om alla i hushållet får möjlighet att känna sig nödvändiga för att hålla hoppet uppe. För att få tiden att gå, kan vi göra planer för framtiden, träna tillsammans och titta på bilder som får oss att fantisera om livet efter karantänen.

Som vanligt är detta inlägg inte någon komplett guide till överlevnad, utan snarare mina egna nedskrivna tankar om hur vi i vår lilla familj ska klara oss. Om du har tips på något, eller har hittat något felaktigt, är ni självklart välkomna att kommentera!

En reaktion på ”Att preppa för karantän”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *