Var inte rädd, var förberedd

Efter att jag skrivit inlägget ”Att preppa för karantän”, har både trafiken till bloggen samt oron i samhället ökat markant. Det talar sitt tydliga språk när det gäller orosklimatet just nu. Vi har (som vanligt) fått olika läger, eller ståndpunkter när det kommer till virusets framfart och dödlighet.

Å ena sidan finns de som skriker att mänskligheten kommer gå under, antingen som varelser på jorden eller rent ekonomiskt. Å andra sidan finns de som stirrar sig blinda på siffror, slår sig för bröstet och stolt hävdar att de inte är rädda för något; bring it on!

Som prepper, har jag självklart valt den sunda vägen och försökt att utvärdera, lyssna och observera. Det bästa är att vara påläst och förberedd trots allt.

För det första tycker jag att det är en dålig idé att nedvärdera vårt lands förmåga totalt. Jag anser självklart att det finns luckor i resonemanget som förs kring de bristande förbuden kring immigration och turism. Enligt mig borde alla flyg från drabbade länder omedelbart ha stoppats, värmekameror till flygplatserna införskaffats och frivillig karantän konverterats till obligatorisk.

Men för att se på det hela rent objektivt så borde vi ändå ha en smula tillit till våra läkare, forskare och vetenskapsmän. Förhoppningsvis står de i kontakt med övriga likasinnade runtom i världen och är förberedda att bekämpa smittan med alla till buds stående medel.

Men sedan är såklart frågan om det är tillräckligt. Det läskiga COVID-19 har drabbat både Iran och Italien riktigt hårt. Stora mässor i Europa har stängts ned och i Japan stängs samtliga skolor för att minimera risken för spridning. Ingen verkar ännu veta exakt hur, när och på vilket sätt det går att bli smittad.

Å andra sidan, är det inte heller någon bra idé att förneka virusets existens och förlöjliga det. Jag har sett vänner på sociala medier som skämtar om ”Corona”, tycker att det är löjligt med all oro och sedan tvättar ansiktet med alko-gel för att visa något ”coolt”. Om du nu skulle vara orolig…

Humor är bra men att förneka ett potentiellt dödligt virus dess allvarlighet är osunt tycker jag. Jag tror att många av oss har någon i vår närhet som kan kategoriseras som riskgrupp när det kommer till COVID-19. Alko-gel i ansiktet hjälper inte mot virus och om det är så att smittan sprids även när vi är symptomfria, är det inget skämt över huvud taget.

Med detta vill jag bara pålysa de grundläggande stegen som varje individ (prepper eller inte) kan ta för att minska risken att du eller någon annan far illa av denna farsot.

  • Upprätthåll och bibehåll god hygien. Tvätta händerna noggrant. Använd alko-gel (det hjälper inte mot virus, men dödar bakterier)
  • Skaffa dig ett gott immunförsvar genom ett gott tillskott av vitaminer samt att eliminera eventuella bakterier (se ovan)
  • Var kritisk. Lita inte på allt som skrivs, vare sig i sociala medier, från kvällstidningar eller från vänner. Tänk efter, speciellt innan du delar med dig av information
  • Om du känner dig osäker; undvik folkmassor, kollektivtrafik och övriga transportcentrum (flygplatser, tågcentraler och så vidare)
  • Se till att ha förnödenheter som räcker i minst två veckor hemma (Om du storhandlar en gång i veckan, har du säkert tillräckligt i förråden så att det räcker mer än en vecka redan)
  • Om du blir sjuk och är orolig, ring i första hand 1177 för att få råd, berätta hur du känner dig och om du misstänker att du har ett virus. Sätt dig inte i väntrummet på närakuten
  • Var smart. Bibehåll lugnet. Tänk på att panik skapar kaos. Ta det lugnt

Läs gärna även Urvakens blogginlägg Håll huvudet kallt, från vilket jag fann inspiration till detta inlägg.

En reaktion på ”Var inte rädd, var förberedd”

  1. Jag är heller inte särskilt orolig för själva viruset för egen del, men jag har personer i min närhet som det skulle kunna innebära livsfara för – därför iaktar jag viss försiktighet. Preppar gör jag för effekterna av ett utbrott, tex slut på hyllorna i affärerna. Munskydd har jag för att kunna leverera mat hem till bla mina föräldrar vid ett utbrott för att inte smitta ned dem.
    Tack för ett sakligt inlägg utan hysteri!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *