Grundläggande OPSEC – Håll din identitet hemlig från snokare

 Ibland hör det av sig någon snäll individ och vill bidraga med något alldeles speciellt. Något som jag personligen kanske inte tänkt på eller inte behärskar. På vår YouTube-kanal har vi mött flera sådana personer som gladeligen lånar oss några timmar av deras tid för att lära oss saker. Men när det kommer till bloggen, är det lite mer sparsmakat.

Därför är det speciellt trevligt att få introducera en ”spökskrivare”. En individ som jag inte vet vem det är, men som vänligt nog ger tips på hur man kan hålla sin identitet hemlig på internet. Med enkla medel.

Läs, njut och tänk efter!

En man som kallar sig SnubbelTråden har en profil på Twitter/Flashback/Instagram/Facebook/vad-du-vill/ där han skriver och diskuterar om garn. Ja, sådant man stickar med! 

Garn anses vara lite kontroversiellt bland allmänheten. Nä, det inte olagligt med garn, men han tycker det är lite småjobbigt när folk tisslar och tasslar om garns olämplighet och chefen är inte helt glad i slöjdare. Därför skriver han under ett fingerat namn. 

SnubbelTråden, eller Lars Andersson som han egentligen heter, har kanske det vanligaste för- och efternamnet i hela Sverige. Det finns i skrivande stund cirka 8500 personer med den namnkombinationen. Lars är förvisso bara öppen med sitt förnamn när han skriver som SnubbelTråden. Vad gör väl det, egentligen? Runt 240 000 personer åldern 16-100+år heter så i förnamn eller mellannamn, enligt ratsit.se

Problemet för småhemlige Lars, och för de flesta andra garntokiga och flitiga skribenterna, är att de med tiden lämnar ifrån sig fler och fler pusselbitar till den som har viljan och förmågan att sätta ihop dom och få hela bilden. 

Lars har till exempel nämnt ”frugan” i förbigående flera gånger. Snokaren antecknar och sållar bort ogifta. Plötsligt har antalet Lars:ar minskat betydligt. Endast 45% av Lars:arna i Sverige är gifta. Från att ha varit en bland 240 000 människor är han istället en bland 109 000. 

Lars pratar inte bara garn. Igår diskuterade han om barn i ett stort politiskt gräl på Twitter. Det är ju snart val, och diskussionen gällde sveket från Stockholmspartiet som hade lovat mindre barngrupper utan att infria det löftet. Bor Lars i Stockholms kommun? Kanske. Det är Sveriges största kommun så där finns många Lars, men vi kan trots allt stryka cirka 102 000 stycken och runt 6800 Lars-ar återstår. 

Snokaren antecknar att stockholms-Lars troligen har barn eller barnbarn. 

Något halvår går och idag lade Lars ut en bild på ett par mönstrade vantar som han gjort till sitt barns födelsedag:
– Betyder ”cringe” att det mjuka paketet var uppskattat? Förstår mig inte på dagens 16 åringar. 😉 

Trorligtvis har han alltså ett barn med födelsedatum 2005-04-17. Bra att veta för Snokaren! Det är nämligen så att upplysningstjänsterna börjar lista folk från och med att de fyllt 16 år. Synd att han inte skrev något namn eller kön på barnet, men å andra sidan kan inte Snokaren få allt serverat. 

Nä, det går inte att söka på Lars + gift + Stockholm kommun + 16årigt barn i dessa tjänster. MEN när väl Snokaren lyckats sålla ytterligare, så att kanske bara 30-100 potentiella personer återstår att leta bland, så underlättar det naturligtvis att ringa in rätt person. Man kan i upplysningstjänsterna välja ”fler på adressen” och då se om det bor barn med det födelsedatumet där. 

I ett annat inlägg får vi veta att hunden kommit hem efter att ha varit på rymmen. Tack för det, tänker Snokaren och antecknar. Hundar syns i upplysningstjänsterna. 

Snokaren har fortfarande 6800 personer att välja bland. Det är för många. Snokaren går med i garngrupper på facebook i hopp om att hitta rätt. Det är totalt fyra unika Lars med i de två existerande garn-grupperna som bor i Stockholms-området. Han söker efter Lars och efternamnen som finns i gruppen. Tre av Lars-arna har alla lite ovanligare namn, vilket ger få träffar och underlättar processen. Inga av dom har barn boendes hemma, i varje fall inga 16-åringar.
Namnet som återstår är Lars Andersson.

Det finns totalt 119 stycken Lars Andersson i Stockholms kommun som är gifta, där yngsta är 33 år och äldsta är 94 år. Visst kan Snokaren börja leta 16-åring redan nu, men varför inte sålla ytterligare?
Snokaren får lov att gissa och ställer in att Lars är mellan 35-55 år.
Nu återstår 38 personer och det går faktiskt ganska snabbt att scrolla igenom. Av de 38 återstående existerar bara en Lars som äger hund och har en sextonåring i huset. Score! 

Lars Andersson med hund, fru och sextonåring finns vad jag vet inte på riktigt i Stockholms kommun, men siffrorna är annars korrekta. Det är inte svårare än såhär att hitta just dig, även om du så bor i Sveriges största stad och bär det mest vanliga namnet som går att ha i detta land. Tänk då på hur mycket enklare det blir med ovanligare namn, i mindre städer, och så vidare..
Vill du göra det svårt eller omöjligt för hemmasnokaren så ska du inte nämna ens de mest löjliga små uppgifterna om dig själv. 

Vill du vara hemlig med ditt garn så prata bara garn. Ha en annan profil när du vill prata politik, barn, crossar, hockeylag, sex, favoritöl, nikotin och musiksmak. Varje detalj du delar med dig av utesluter fler och fler människor och fortare än du tror så finns bara du kvar. Dina preferenser och liv är unikt som ett fingeravtryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *