Inventera din arbetsplats

I skrivande stund håller jag på att författa en serie inlägg som baserar sig på de fiktiva händelser som utspelas i min lilla berättelse ”När tiden tog slut”. Berättelsen i sig bygger mycket på mitt uppvaknande som människa när det kommer till förberedelser inför mindre eller större kriser.

Min plan om något händer är ganska enkel; jag ska ta mig hem och se till att min familj är säker samt säkra hushållet. Men varje plan bygger såklart på observation, inventering (eller kartläggande) och övning för att den ska hålla i ett skarpt läge.

Därför tänkte jag delge er min allra första checklista. Några punkter som handlar om er arbetsplats, eller det ställe som ni troligen befinner er på under dagtid (om detta är utanför hemmet).

Eftersom jag är lite av en nybörjare, har jag säkert missat saker i min lista men jag litar helt och fullt på att ni hjälper mig tillrätta!

Scenariot i mitt fall är som sagt att jag befinner mig på min arbetsplats då något inträffar som gör att jag vill exekvera min ”Go Home”-plan. Och jag har identifierat följande viktiga saker:

 1. Se till att lära känna varje vrå av din arbetsplats. Se till att hälsa på dina kollegor när du tar din rundtur
 2. Dokumentera (i ditt minne eller på annat sätt):
  • Hur många våningsplan det finns
  • Var varje nödutgång är placerad
  • Passersystem – hur fungerar de om strömmen går?
 3. Engagera dig i övningarna för brandsäkerhet! Ta tillfället i akt och observera de som leder er ut:
  • Vilken väg tar de?
  • Hur agerar de?
  • Hur agerar dina kollegor?
  • Kontrollera gärna hur lång tid det tar för dig att ta dig till säkerhet
 4. Tänk efter om du har hört ”Hesa Fredrik” från din arbetsplats. Om du inte har hört den, se till att du har ett sätt att bli varse om ett VMA, och boka in en tid i kalendern för att lyssna efter nästa testsignal för att säkerställa om den hörs eller inte
 5. Om du använder bil för att ta dig till jobbet, se till att backa in den i parkeringsrutan. Det går fortare att köra iväg framåt än att backa ur parkeringsrutan
 6. Skapa rutiner för att lämna byggnaden. Komplettera dessa med minst en alternativ väg
 7. Lokalisera brandsläckare, eventuell brandfilt samt första förband. Memorera placeringen
 8. Om du har utrustning på jobbet för att hjälpa dig hem, se till att alltid ha den på samma ställe. Kontrollera flera gånger i veckan

Detta var min lilla enkla lista när det kommer till att inventera arbetsplatsen och bli mer medveten om hur jag ska agera om något händer. Ett sista tips är såklart att själv bli en av räddningsledarna och gå alla säkerhetsutbildningar som arbetsgivaren tillhandahåller.

Har du fler tips?

En reaktion på ”Inventera din arbetsplats”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *