Recension: Sandberg Hand Crank Powerbank 20000

Det danska företaget Sandberg gav oss möjligheten att utvärdera deras nya produkt, vilket är något så intressant som en powerbank med lampor och en vev för att kunna ladda upp enheten.

Självklart gjorde jag ett grundligt test av den på alla sätt jag kunde tänka mig!

Kolla videon på anders recension

Själva enheten är rätt stor i jämförelse med likande powerbanks med samma kapacitet, men nu är detta inte bara powerbank utan har såklart fler funktioner.

Handtaget är av skinnliknande material. Låda/enheten i svart , matt plastmaterial. Den känns gedigen och stabil men känns dock lite ostadig när man ställer den upp.

Powerbanken har 4 uttag; två USB A och två USB C och det går alltså att ladda fyra enheter samtidigt. En av USB C-portarna har PD (power delivery 20W) och det är via den här kontakten som man laddar enheten. En av USB-A är USB 3.0 QC för snabbare laddning.

Ficklampan på sidan har en koncentrerad stråle. På framsidan finns det ytterligare en lampa, eller arbetsbelysning egentligen. Den ger ett bredare ljus med 3 olika ljussken, strobe (blinkande) och S.O.S blink. Arbetsbelysningen är riktigt bra; den lyser upp rejält och kommer verkligen passa bra ute på camping , vid strömavbrott eller liknade.

Enheten klarar av att ladda en normal smartphone mellan två till fyra gånger. Allt hänger givetvis på vilken telefon man har. Man kan till och med nödladda sin laptop/tablet tack vare PD porten. Tänk bara på att ett laptopbatteri eller liknade troligen kommer tömma powerbanken rätt fort.

En funktion som är riktigt bra med denna powerbank är att du kan ladda enheten och samtidigt ladda från enheten utan att laddningen bryts. Detta är en riktigt bra egenskap, speciellt om man ska ladda med solceller eller bara har en laddare med ett uttag i närheten. Jag testade även att koppla en Raspberry Pi 4 (enkortsdator) som vi har till ett projekt som heter Internet-in-a-box och det funkade att både driva enheten ihop med en USB-kopplad SSD-disk och ladda en telefon samtidigt. Raspberry Pi-datorn använde USB-C PD uttaget.

Jag testade att tömma powerbanken helt och sen tända arbetsbelysningen på starkaste ljuset, den lös runt 47min även om powerbanken är tom, vilket kan vara bra att veta .

Jag testade även att ladda upp enheten helt fullt och sen låta den stora lampan vara tänd på högsta styrkan tills batteriet var helt slut för att se hur länge lampan skulle lysa. Den brann 14h 58min och den blev bara ljummen.

Jag testade även att veva 10min när powerbanken var helt tom och testade den stora lampan på högsta styrkan, den brann 16min på 10 min vevande. Efter det vevade jag i fem minuter och tände den lilla lampan. Den lös då i två timmar och 50 minuter.

Men hur skulle det va att ladda en telefon med veven? Ja enda sättet att ta reda på detta är att ladda en telefon med en 5W laddare (detta kommer bara ge en fingervisning om hur långt det teoretiskt kommer ta).

Jag tog en iPhone 7 med ett Li-Ion 1960 mAh 7.45 Wh med en batterihälsa på 87%, Telefonen har med andra ord en kapacitet kvar på 1705,2 mAh att ladda. Laddtid till 100% med 5W laddare var 2h 56min.

Att ladda enheten från 0-25% beräknas ta ca 4tim om man håller en takt på 3 varv/sek (180rpm). Så att använda veven blir i i extremt nödfall och endast för att få lyse. När det kommer till ergonomin, kände jag att det var svårt att få ett bra grepp när man vevade. Själva veven är av metall och vevhandtaget känns i minsta laget. Personligen rekommenderar jag inte att använda detta tillvägagångssätt förutom i ett riktigt nödfall.

Slutsummering:

Jag hade velat kalla detta för en campinglampa med inbyggd powerbank, med den benämningen tycker jag den hade fått bättre betyg. Enheten hade gärna fått ha ett fäste så att ”Powerbanken/lampan” hade kunnat hängas i taket/plant så lyset hade gått neråt, till exempel över ett bord eller liknande. Annars gillade jag enheten skarpt och speciellt lamporna då.

(Betyg: 3.0 tändstål av 5 möjliga. Hade fått högre om det funnits bättre fästanordningar.)

Familjens åsikt:
Det hade ju inte varit dumt om det varit en liten radio inbyggt i den…

Testerna:

Ladda enheten: ca 4,5h från 0%-100%

Lamporna:

  • Brinntid på stora lampan (styrka Max), när enheten är ”tom” är 45min (tom=ej kan ladda från usb-uttagen)
  • Brinntid på stora lampan när enheten är fullladdad: 14h 58min
  • Brinntid på stora lampan (styrka Max), efter 10 min vevande 16min
  • Brinntid på lilla lampan, efter 5min vevande var 2h 50min

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *