Tankar kring trekking

I söndags begav jag mig ut tillsammans med sonen, hans kompis med mamma, ut på en kortare trekking-tur längs Sörmlandsleden. Till en början var det tjo och tjim men redan efter ett tiotal minuter började det som jag vill kalla vid ”den barnsliga klagan”. Det var tur att vi gick längs med klippor och vatten…

Det började bli tungt att bära packningen och fötterna började kännas av. Så vad gör man som vuxen prepper i detta läge? Jo, man analyserar och försöker förbättra till nästa gång så klart!

När jag började min resa som prepper, var min Bug Out Bag det största fokuset jag hade. Eller ja, det blev ju mer än en väska såklart eftersom vi är tre i familjen. För mig var det viktigt med en ryggsäck som var ganska stor (minst 50 liter) och hade mängder av fack för alla coola prylar. Att packa en BOB är ju ren glädje.

”Vi har överlevt i tio år i skogen. Och det har aldrig blivit såhär…” 🙂

Sedan började vi bege oss ut i naturen för att lära oss mer om hur vi lagar mat ute, håller oss varma och självklart också hur vi startar en eld. Något som slog mig redan under våra första utflykter, var hur lite av allt som jag hade i väskan som faktiskt var relevant. Allt detta skulle bli ännu tydligare då vi begav oss ut på vandring.

Alla nödvändiga prylar som så omsorgsfullt packas ned i ryggsäcken kommer såklart också med en kostnad – i vikt. Varje litet spännband, varje tändsticka och varje plåster adderar till vikten i ryggsäcken som jag ska ha på ryggen när krisen kommer.

Detta faktum blev väldigt påtagligt i helgen. Inte för att jag hade med samtliga mina prepper-prylar, utan snarare för att stora ryggsäckar sväljer mycket och ju mer jag stoppar i, desto mer belastar jag ryggen och kroppen. I mitt fall rörde det sig om tältet, två sovsäckar, vatten, mat, ombyte och annat som är ”bra att ha”.

Ett tips från vårt sällskap på turen (som är väldigt vana vid vandringar) är att gå igenom ryggsäcken när vi kommit hem och sortera ut allt det som inte använts. Gärna också väga ryggan innan och efter att vi justerat innehållet. Detta står nu på listan över saker vi behöver göra.

Trots ompackning och urgallring precis innan vi gav oss ut till fots, kände både jag och sonen att det var riktigt tungt att bära alla grejer. Och då hade vi ändå bara tre liter vatten med oss, något som i vanliga fall bara är i närheten av en dagsranson för en person.

Vattensituationen var den som skrämde mig allra mest faktiskt. Det krävs en hel del vatten för att bara orka bära omkring på lasten som är fastspänd på ryggen. Jag var hela tiden törstig under de dagar vi var ute och vi var till slut tvungna att ransonera för att det skulle räcka till att kunna tillreda den frystorkade frukosten den sista dagen.

Som en kortare sammanfattning och en påminnelse till mig själv har jag kommit fram till följande:

  • Vatten väger väldigt mycket. Se till att planera färdvägen så att den sammanfaller med vattendrag
  • Planera och packa efter förutsättningar – om du ska ut i skogen lär du förmodligen inte behöva ett bräckjärn
  • Se till att alltid ha med dig ett vattenfilter (till exempel Sawyer Mini SP128, endast 56 gram)
  • Sprid lasten – tänk på att du har händer som också kan hålla i saker, allt behöver inte hamna i ryggsäcken (om den är för tung)
  • Prova olika sorters ryggsäckar – det viktigaste är inte hur många prepper-fack den har, utan hur den känns på ryggen (fullpackad)
  • Ta hand om fötterna – se till att de får andas och vilar när resten av kroppen vilar. Ta av dig kängorna och vicka på tårna!

Har du några trekking-tips att dela med dig av?

En del vänliga människor på Twitter svarade såklart och jag delar med mig av en del av deras tips nedan!

@softprepper
Kondition är A&O! Provbär säcken med det som ska med, och + på med några tunga böcker. Gå runt kvarteret, känn efter! Öka promenaderna runt hemmet, i närområdet. Utvärdera! Gå i de skor som är tänkta att användas på vandringen, se om fötterna, rena och mjuka är superviktigt!

@smalandsprepper
Många går över till lightgear efter ett tag. Ryggsäck, sovsäck och tält på max 3 kg.

@skogsdotra
Ta 10 minuters rast varje timme. Det gör att man orkar hålla uppe lusten lite längre (åtminstone funkar det så för mig)

@AutarkSituation
Strumpbyte!

@NilssonHolger
När jag hajkar kör jag på minimalt med packning. Börjar med att plocka fram det som är absolut nödvändigt, sen utesluta saker från det. Roligare att röra sig om man inte har en 85l rygga. Kommit mycket lättviktsgrejer senaste åren med som är bra om lite dyra. Kul hobby är det!

@janzzon77
Stavar är bra när det är tungt.

En reaktion på ”Tankar kring trekking”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *