Adventskalender, Lucka 13

I lucka nummer fem, skrev vi om vikten av att ha en plan. Eller flera planer egentligen. Idag tänkte vi därför uppmana er att till grunden att skapa en sådan.

Rent konkret handlar det om dig, din familj och ert hem. Hur ni kan göra för att snabbt utrymma det i händelse av en hotande fara som till exempel en brand.

Ta tillfället i akt när du är ledig, och kanske hemma med familjen, att kritiskt kolla igenom er bostad.

Vad händer om det börjar brinna i hemmet. Hur ska familjen bete sig då? Var finns brandsläckare och vart tar ni vägen om ni måste utrymma? Kanske bor ni i en lägenhet högt upp? Hur tar ni er i så fall ut om det brinner i trapphuset?  
Har ni husdjur i hemmet? Finns det isåfall en plan för hur de ska utrymmas på ett säkert och snabbt sätt? 

Se till att anteckna inköpslista på saker som ni saknar, dokumentera även brister i flyktplanen som behöver åtgärdas. Sätt en plan för inköp och åtgärder och se till att exekvera den! 

För min del, är det viktigt med utrustning och plan, eftersom vi bor i en lägenhet, 12 meter ovan mark. I mitten av lägenheten finns brandsläckare, brandfilt och ficklampa. Det går snabbt att ta sig ut ur lägenheten genom trapphuset.

Men. Vad händer om jag inte kan ta mig ned via trapphuset? Då återstår balkongvägen med sina 12 meter ned till innergårdens asfalterade mark. En repstege kanske? Tillagd på inköpslistan! Det två katterna? De har fått en fin IKEA-kasse med blixtlås som de får samsas i på vägen ned 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *