En preppers liv är överfullt av väskor och ryggsäckar. Det ska finnas en EDC (Every Day Carry) med prylar som du alltid ska ha vid din sida, en Go Bag för paniksituationer och en Bug Out Bag för när situationen i ditt närområde är så illa att du måste lämna hemmet.
Men med tanke på att de flesta av oss tillbringar huvuddelen av våra liv på jobbet, eller åtminstone borta från hemmet, skulle jag vilja påstå att en Go Home Bag är det absolut viktigaste för mig; alltså väskan som innehåller det du behöver för att ta dig hem.
Jag skrev tidigare i ”Go Home 2 – Vikten av att vara förberedd” att det är en bra förberedelse att observera hur en väg hem ser ut och vad den innehåller för resurser eller utmaningar. Denna del av förberedelsen är A och O för vad som bör hamna i din Go Home Bag.
Jag tror väldigt mycket på att förhålla sig till de många treorna inom prepping:
- Tre sekunder utan hopp
- Tre minuter utan syre (luft)
- Tre timmar utan skydd (mot kyla, värme etc)
- Tre dagar utan vatten
- Tre veckor utan mat
- Tre veckor utan medicin
När det kommer till att komma hem, handlar det för egen del att tillse att punkt 3 och 4 uppfylles, eftersom jag bara har drygt en timmes långsam löptur hem. Men för din del, kanske det handlar om en betydligt längre tid.
Istället för att bara leverera en checklista, tänkte jag istället försöka bryta ned innehållet i en väska. Mycket för min egen del så att jag kan hitta fel, men även för att dela med mig av vad jag har kommit fram till.
Jag har delat upp denna anatomi i sex steg:
1. Planering
Se till att planera din väg hem. Skriv ut kartor från Lantmäteriet, skissa på en rutt. Se till att gå eller springa den för att se vad du kan upptäcka för eventuella hinder eller resurser på vägen.
2. Packning
Baserat på vad du har kommit fram till i din rekognosering av terräng, är det dags att planera packning av en ryggsäck. Om du har en lång väg hem, är vatten, energi och värme ett måste i din ”bag”. Min Go Home Bag består av följande (länkarna går till de platser där jag köpte produkterna, självklart finns de på andra ställen med):
- Andningsskydd (mot damm och annat skadligt)
- Nödfilt (värme, skydd)
- Extra sockor (värme om fötterna blivit blöta)
- Regnponcho
- Sawyer Mini SP 128 (om jag skulle behöva dricka)
- Kniv
- Bushcraft Essentials – Bushbox (för att värma upp/koka vatten)
- 3 st O’boy portionsförpackningar
- Metallmugg att koka vatten i
- Nödtelefon (ligger i EDC-väskan)
- Kängor (ligger i bagageutrymmet i bilen)
- 2 st energy bars (ligger i EDC-väskan)
- Tändstickor
- Gaständare (Jet Lighter)
- Bic-tändare (självklart med några varv silvertejp runt)
- Ficklampa (Fenix E12)
- Första förband (ligger i EDC-väskan)
- Inplastad karta över färdvägen hem
- Extra T-shirt
- Multiverktyg
Checklista i pdf-format finner du här
3. Komplettering efter årstid
Självklart gäller det ju att alltid vara förberedd, oavsett väder och vind. Därför är det lika viktigt att uppdatera din Go Home Bag efter årstiden. Under sommaren kanske det är bra att faktiskt ha en flaska vatten i väskan tillsammans med solskydd och myggmedel samtidigt som du lämnar lite extra utrymme för kläder som du behöver ta av dig när det blir varmt.
Till vinter och höst är det förmodligen läge att packa ned handskar och mössa och kanske även några handvärmare.
4. Inventera och ladda
När årstiderna växlar, se till att inventera väskan när du ändrar innehållet. Kontrollera bäst före-datum på eventuell mat och föda. Se också till att ladda batterier samt kontantkort till telefonen (om du använder ett sådant).
5. Testa och utvärdera
Nybörjar-prepperns största misstag är att skaffa en massa utrustning, stoppa i en väska och känna sig säker. Det gjorde jag och även om det var lite sådär ”prylkul”, kände jag mig inte mycket säkrare eller mer förberedd.
Rätt sätt är såklart att tre till fyra gånger per år (tänk årstiderna), spänna på dig ryggsäcken, snöra på dig skorna och ta dig hem. I de kläder du bär på jobbet. I regn. I snö och i sommarvärme. På så sätt lär du känna innehållet, känner hur väskan sitter på ryggen och kan rekognosera terrängen på riktigt!
6. Tillägg
Min väska är packad utefter förutsättningarna. Alltså att det under någorlunda normala omständigheter tar mig runt en till en och en halv timme att ta mig hem. Om du har längre sträcka att färdas kan det vara värt att komplettera med ytterligare utrustning:
- Mer mat (om det tar mer än en dag hem)
- Fler ombyten
- En mindre tarp
- Kompass
- Pannlampa
- En metallflaska (gärna med vattenfilter) som du kan koka vatten i
Det viktigaste är inte att du checkar av en inköpslista, utan att du tänker igenom färdvägen och planerar innehållet efter den.
Har jag missat något eller har du tips på vad mer som kan behövas? Kommentera gärna!
Intressant sida som jag hittat till idag!
Vad tror du följande dörrstopp?
https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/sakerhetsstopp-for-dorren.html
Eller en med larm?
Vad kul att du hittade hit! Hoppas att du hittar några inlägg som är intressanta 🙂
Dörrstopparen du hittade hade tyvärr utgått, men den såg smart ut! Jag har själv hittat en L-formad stopp (i Japan) som passar dörrar där underkanten är för långt upp för en vanlig stopp. Har även börjat kika efter sådana som man använder för att barn inte ska klämma sig (man sätter dem högre upp på dörrens kant).
Jo men jag tycker sidan verkar bra och finns alltid något att ta in!
Aa okej, det finns fler sidor, bara söka på ”door jammer” finns t.ex. på:
https://www.conrad.se/p/dorrstopp-door-jammer-370169-1396941?gclid=CjwKCAiA1L_xBRA2EiwAgcLKAxQv8YOI2XO0OnOkYeOofmN2C7bAMSA6mU2qbxdYjXuPtwWZymDdaxoCw08QAvD_BwE&vat=true
Fanns även någon för typ 35:- från Ali-express om jag inte såg fel 🙂
Dörrlarm/dörrstop finns t.ex:
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/larm-sakerhet/reselarm/hama-dorrstopp-med-larm-118-db-p50491
Kunde inte se någon powerbank, men har du det i EDC kanske?
Hejsan!
För tillfället har jag endast en mindre powerbank i EDC. Får komplettera med en kraftigare i min Go Home Bag också!
Tack för att du observerade detta 🙂